Objavljeno: 12.10.2002

Tokrat je na vrsti Java

Luknje v Microsoftovih operacijskih sistemih so postale že tako pogoste, da se popravki zanje na uporabnikovih namizjih pojavljajo že skoraj dnevno. Razlog je med drugim v razširjenosti Oken, kar pomeni, da se strokovnjaki in hekerji z njimi bolj podrobno ukvarjajo.

Pa vendar so težave tudi v Microsoftovem razumevanju varnosti, kot opozarja danski strokovnjak za varnost Thor Larholm. Microsoftova različica javanskega navideznega stroja (JVM) namreč programerju ne zapoveduje varnostno zaščito, t.i. sandbox, ki jo je predpisal avtor programskega jezika Java Sun Microsystems. To pomeni, da je z različico Jave za Microsoftov javanski stroj moč napisati programe, ki posegajo tja, kamor ne bi smeli.

In točno na to opozarja eno zadnjih Microsoftovih varnostnih opozoril - uporabniki naj si namestijo popravek, sicer lahko ustrezno napisano sporočilo HTML (ali spletna stran) uporabnikov računalnik popolnoma odpre napadalcu.

Thor Larhorm opozarja, da popravek sicer odpravlja nekaj kritični lukenj, vendar jih kar nekaj še vedno ostaja. Nenazadnje opozarja, da je trenutno še vedno znanih kar 20 bolj ali manj resnih lukenj Internet Explorerju, ki jih Microsoft še ni pokrpal.

Danski strokovnjak sicer ne trdi, da je Sunova različica javanskega stroja bolj varna; morda zaradi manjše priljubljenosti le ni tako raziskana. Enako lahko na njegovi strani najdemo tudi opise lukenj v Netscapeovem brskalniku in celo v manj znanem brskalniku Operi.

http://www.pivx.com/larholm/

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji