Objavljeno: 6.9.2010

Toshiba vstopa med tablične računalnike

Toshiba je na sejmu IFA v Berlinu predstavil svoj prvi pravi tablični računalnik, ki so mu dali ime Folio 100. Gre za izdelek, ki temelji na 10,1-palčnem zaslonu občutljivem na dotik in operacijskem sistemu Google Android 2.2 (Froyo), s čimer se bo neposredno spopadel z Applovim iPadom.

V primerjavi s slednjim ima bolj podolgovat zaslon v razmerju 16:9 in z ločljivostjo 1024 x 600 pik (iPad ima 786 vrstic). Osnovni pomnilnik je velik le 16 GB, vendar ga je za hrambo podatkov mogoče razširit s karticami SD/SDHC. Celota temelji na procesorju in sistemskemu naboru Nvidia Tegra 2, kar bo zagotavljalo oblico grafične zmogljivosti, o večpredstavni naravnanosti pa priča tudi vgrajen vmesnik HDMI.

Sicer pa Folio 100 premore vmesnike Wi-Fi in Bluetooth ter seveda univerzalni vmesnik USB. Toshiba obljublja, da bo v začetku naslednjega leta ponudila tudi model, ki bo vseboval možnost neposredne povezave v omrežja 3G. Celoto dopolnjujejo vgrajena video kamera z ločljivostjo 1,3 milijonov pik, združljivost s standardom DLNA in tipalo za merjenje pospeškov.

Folio 100 tehta 760 gramov, kar pomeni, da je v isti težnostni kategoriji kot iPad, pri čemer ohišje ni nikjer debelejše od 14 mm. Z enim polnjenjem akumulatorjev naj bi deloval nepretrgoma 7 ur, opazno manj kot Applov izdelek. Poleg standardnih programov za Android je Toshiba poskrbela še za nekatere druge koristne programe, kot so Facebook Reader, beležnica Evernote in pisarniški program Documents To Go. V prodaji bo od oktobra za ceno okoli 390 evrov.

http://www.toshiba-europe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji