Objavljeno: 8.7.2002

Toshiba zopet s paleto novih prenosnikov

Podjetje Toshiba, ki se je nedavno na svetovni ravni ponovno zavihtelo na prvo mesto po prodanih prenosnikih, nadaljuje s predstavitvami novih modelov. Nedavno so tako prikazali številne nove modele v spodnjem in srednjem segmentu, kjer nudijo več zmogljivosti za enako ceno, obenem pa tudi nekatere zanimive novost.

Med vsemi novinci je morda največje presenečenje novi prenosnik Satellite 1900-703, ki sodi sicer med največje prenosnike na trgu, vendar zato tudi nudi precej. Toshiba je vanj namreč vgradil zelo hiter procesor Pentium 4 s taktom 2,2 GHz (v namizni različici), za grafiko pa skrbi najnovejši grafični procesor nVidia GeForce 4 Go. Največ pozornosti bo bržkone povzročal velikanski, kar 16-palčni zaslon LCD, ki premore ločljivost 1280 x 1024 pik. Ker je prenosnik v bistvu zamenjava za navadne namizne računalnike, so poskrbeli še za dve zanimivosti. Tipkovnico lahko namreč ločimo od sistema, z njim pa komunicira prek brezžične povezave. Enako velja za priloženo brezžično optično miško. Osnovni pomnilnik je velik 512 MB, disk je velik 40 GB, vgrajena pa sta tudi disketnik in optična enota CD-RW/DVD-ROM. Med bogatim naborom vmesnikom velja omeniti vmesnik firewire in kar tri vrata USB.

Poleg tega modela je Toshiba predstavila še nekoliko manj zmogljive, a manjše in lažje modele Satellite 1900-203 in 1900-502, ki imata vgrajene procesorje Pentium 4 s takti 1,7 oziroma 1,8 GHz, 256 MB RAM, 30 GB oziroma 40 GB disk, 15-palčni zaslon, kombinirano optično enoto in grafični procesor ATI Mobility Radeon.

Naslednja novost je Toshiba Satellite 5100, prenosnik, ki bo najbolj ustrezal zahtevni domači rabi, saj je primeren tako za igro, kot gledanje filmov DVD in urejanje večpredstavnih vsebin. Vgrajen je mobilni procesor Pentium 4-M s taktom 1,9 GHz, 512 MB RAM in 60 GB disk. Poleg kombinirane enote CD-RW/DVD kupec dobi tudi daljinski upravljavec, tako da lahko filme in glasbo krmilimo na daljavo. Za kvaliteten zvok skrbi digitalni zvočni izhod (Dolby Digital), za grafiko pa najsodobnejši grafični procesor nVidia GeForce4 440 Go, ki ima na voljo kar 64 MB velik grafični pomnilnik. Seveda so na voljo vsi sodobni vmesniki, kot so blutooth, firewire in Wi-Fi, posebnost pa je tudi krmilna ploščica cPad, v bistvu zaslon LCD, saj lahko njem prikazujemo sliko in ga uporabimo za posebne funkcije.

Na spodnjem koncu Toshibine ponudbe pa srečamo nove prenosnike Satellite 1400 in Satellite 2400, ki so namenjeni predvsem študentom in manj zahtevni domači rabi. Prenosniki se lahko pohvalijo z povsem novo obliko, pa tudi kljub nizki ceni še vedno zelo dobro opremo. Šibkejši model nudi procesor Celeron s taktom 1,33 GHz, 256 MB RAM, 20 GB disk, enoto DVD-ROM in 14,1-palčni zaslon. Zmogljivejši model pa ima Pentium 4-M s taktom 1,6 GHz, 30 GB disk, enoto CD-RW/DVD-ROM in 15-palčni zaslon. Oba imata TV izhod, model Satellite 2400 pa povrh vsega tudi bralnik za kartice SD Card.

http://www.toshiba-europe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji