Objavljeno: 28.10.2003

Toshibin PDA z visoko ločljivostjo

Podjetje Toshiba je predstavilo ročni računalnik PocetPC e800, ki je najbrž najzmogljivejša naprava te vrste ta hip. Ročni računalnik se lahko pohvali z zaslonom visoke ločljivosti, kot tudi številnimi naprednimi omrežnimi funkcijami, ki jih ne srečamo drugod. V ospredju je brez dvoma 4-plačni (polovico palca več kot običajno) transreflektivni zaslon LCD, ki ponuja sliko z ločljivostjo kar 480 x 640 pik (VGA), kar je štirikrat več pik kot pri drugih računalnikih PocketPC.

Toda visoko ločljivost bodo uporabniki računalnikov PocketPC e800 lahko na začetku le delno izkoristili, saj za zdaj to ne podpirajo vgrajeni programi z izjemo pregledovalnika dokumentov ClearVue, ki lahko dokumente, preglednice in predstavitve prikaže v visoki ločljivosti. Ostali programi se samodejno preklopijo v ločljivost 240 x 320 pik. Pri Toshibi pa obljubljajo, da bodo v bodoče to spremenili in skupaj z Microsoftom ter neodvisnimi razvijalci programov poskrbeli za ustrezno podporo.

Zaradi teh omejitev pri Toshibi precej bolj poudarjajo druge novosti sistema. Sem sodi podpora za brezžična omrežja 802.11b, vmesnik bluetooth, posebnost pa je vgrajen program podjetja VLI, ki omogoča telefonske pogovore prek interneta (VoIP). Vgrajena je tudi programska oprema, ki lahko dokumente in elektronsko pošto zvočno bere uporabniku.

Vgrajen je procesor XScale s taktom 400 MHz, glavni pomnilnik je velik kar 128 MB, poleg pomnilnika ROM pa je vgrajen tudi 32 MB velik pomnilnik Flash. Če to ni dovolj, sta na voljo za razširitve reži CompactFlash in SD Card. Za grafiko skrbi grafični pospeševalnik podjetja ATI, na voljo pa je tudi dodatek za priključitev sistema na zunanji monitor ali projektor. Nanj je mogoče prek vmesnik USB priključiti tudi druge naprave, kot je na primer tipkovnica. Celota meri 13,3 x 7,5 x 1,5cm in tehta 192g. PocketPC e800 je že na prodaj v ZDA za ceno 600 dolarjev.

Pri Toshibi so predstavili tudi cenejši model PocketPC e400, ki ima prav tako transreflektivni zaslon LCD (toda ločljivosti 240 x 320 pik), 16 MB ROM, 64 MB RAM, 32 MB velik Flash disk in procesor s taktom 300 MHz. Na voljo je le reža za kartice SD Card, vgrajena pa je podobna programska oprema, kot v večji sistem e800. Cena je v tem polovico nižja - 300 dolarjev.

http://www.tohsiba-europe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji