Objavljeno: 23.8.2010

Toshibin preboj pri diskih

Znanstveniki japonskega podjetja Toshiba so razvili novo tehnologijo za hrambo podatkov na magnetnih medijih, ki utegne pomeniti pravcato revolucijo na področju diskov. Bistvo novega dosežka je precej bolj učinkovit način zapisovanja posameznih bitov na magnetni površini, kjer je potrebno precej manj prostora kot doslej. Toshiba zamisel imenuje medij z bitnimi vzorci (bit-patterned media) oziroma magnetni biti.

Medtem, ko današnja tehnologija za zapis posameznega podatkovnega bita potrebuje usmeritev več sto magnetnih drobcev razpršenih po površini, nov pristop narekuje precej bolj urejen način uporabe najmanjših delcev. Magnetni delci, so postavljeni v vzorce, posamezni vzorci pa na sled. Pod mikroskopom je vse skupaj videti kot skupina miniaturnih kroglic postavljenih na kup. Tako skupino so poimenovali magnetni bit, ta pa lahko hrani en podatkovni bit.

Za tak način hrambe je porabljenih le nekaj delcev, kar seveda prinaša bistveno večjo gostoto zapisov. Toshiba je uspela narediti uporaben prototip z gostoto 2,5 Tb na kvadratni palcev, kar je petkrat več kot pri današnjih najzmogljivejših diskih Toshibe, kjer gostota znaša 541 Gb na palec. Kljub vsemu nova tehnologija še ni povsem nared za množično uporabo, lahko pa jo pričakujemo v letu 2013.

http://www.toshibastorage.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji