Objavljeno: 5.4.2016 01:00

Toyota in Microsoft skupaj za pametne avtomobile

Avtomobilska in računalniška velikana Toyota in Microsoft ustanavljata skupno podjetje (joint venture), ki bo razvijalo nove tehnologije s področja pametnih vozil in storitev za vozila prihodnosti.

Novo podjetje z imenom Toyota Connected s sedežem v Texasu bo razvijalo tehnologije zasnovane na zbiranju in procesiranju obsežne količine podatkov dosegljivih iz različnih tipal v vozilih, pa tudi cestni infrastrukturi. V ozadju je Microsoftov oblak Azure, ki bo vršil vlogo podatkovnega vozlišča za prihodnje aplikacije.

Konkretni cilji novega podjetja še niso natančno določeni, vendar so predstavniki podjetja vseeno nakazali, da bodo delovali na področju napovedovanja dogodkov pri vožnji, povezovanja različnih kontekstov in približevanja vozil uporabnikom.

Nova generacija vozil naj bi se učila iz navad uporabnika, obveščala o dogodkih na poti vozila in merila vzorce vožnje, na primer za pripravo »na kožo« pisanih zavarovalnih pogodb. Voznike bo znala popeljati do prostega parkirnega mesta, omenjajo pa celo odklepanje in odpiranja vrat na osnovi razpoznave uporabnikovega obraza namesto uporabe ključa.

Zanimivo je, da Toyota Connected zbrane podatke ne bo uporabljala samo za lastne storitve, ampak ji bo ponujala tudi drugim proizvajalcem storitev, kot tudi drugim ustanovam in državnim ustanovam. V načrtu je tudi povezovanje s pametnimi stanovanji, kjer sta tako Microsoft, kot Toyota že dejavna.

bbPSMkgxESE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji