Objavljeno: 25.2.2010

Tožbe in preiskave proti Googlu vse bolj pogoste

Google je v enem samem dnevu dobil tri velike pravne udarce: predstavniki Evropske unije so potrdili, da so proti velikanu uvedli za zdaj še neformalno preiskavo zaradi obtožb o monopolnem obnašanju, Xerox je v ZDA vložil (ob Googlom tudi proti Yahooju) tožbo zaradi kršenja patentnih novic v spletnem iskalniku, v Italiji pa so lokalnega direktorja razglasili za krivega v sodnem postopku povezanim s kršenjem zasebnosti. Vse kaže, da so se "medeni meseci" z javnostjo za novopečenega velikana končali, Google pa se bo moral v bodoče najverjetneje soočiti z vedno številnejšimi očitki in celo tožbami.

Preiskava Evropske unije ima temelj v pritožbah treh manjših ponudnikov spletnih iskalnikov in sicer britanskega portala za primerjavo cen Foundem, francoskega iskalnika za pravno področje ejustice.fr in nemškega iskalnika Ciao, pri katerem pa je zanimivo, da ga je pred časom kupil Microsoft. Google trdi, da je tudi Foundem interesno povezan z Microsoftom, zato meni, da je preiskava politično motivirana. Mali ponudniki sicer velikanu očitajo monopolno ravnanje na različnih področjih, med drugim pri rangiranju rezultatov s ciljem doseganja boljši učinkov pri prodaji oglasov.

Xerox po drugi strani trdi, da Googlove storitve AdWords in AdSense kršijo njihove obstoječe patente glede samodejnega generiranja iskalnih izrazov v povezavi z spletnimi oglasi. Dodatno naj bi Google tudi kršil patente glede integracije informacij iz različnih virov, kot je to uporabljeno v storitvah Google Maps in Google Video. Podobne patentne naj bi kršil tudi Yahoo v svojih spletnih servisih.

V sodnem procesu pri naših zahodnih sosedih pa je Google dobil zaušnico glede nekritične objave video posnetkov na servisu YouTube, s katerimi so bile kršene pravice do zasebnosti v primeru mladoletnika s posebnimi potrebami. Leta 2006 je skupina študentov posnela in kasneje objavil video, v katerem se norčujejo iz sošolca z Downovim sindromom. Storilce so že pred časom, tudi s pomočjo samega Googla, izsledili in kaznovali. Toda obenem je tožilstvo podalo obtožnico tudi proti odgovornim osebam ponudnika storitev, čeprav ti niso imeli neposredne povezave z vsebino. Sedanja krivdna razsodba je povzročila številne polemike in ostre proteste s strani Googla, ki trdi, da so s tem kršene pravice svoboščin, na katerih temelji internet. Italijani pa očitno menijo, da so ponudniki storitev posredno odgovorni za vsebine, ki jih objavljajo.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji