Objavljeno: 17.10.2003

Transmeta Efficeon TM 8000

Podjetje Transmeta je predstavilo nov tip mikroprocesorja z imenom Efficeon TM 8000, s katerim bodo skušali močno pridobiti tržni delež na področju prenosnih računalnikov. Podjetje nov izdelek označuje kot tekmeca Intelovim ultra varčnim različicam procesorja Pentium M, od katerih pa naj bi bil še bolj energijsko varčen in hkrati zmogljivejši.

Po prvih meritvah naj bi bil tako Efficeon zmogljivejši od Intelovih Pentiumov M (ULV) s taktom 900 MHz. Podjetje namerava v prodajo poslati različice s takti od 1 GHz do 1,3 GHz, Efficeon pa bo sprva izdelan v 0,13 mikronski tehnologiji. Ko bodo leta 2004 prešli na 90-nanometersko tehnologijo, bo Efficeon na voljo tudi v različici z 2 GHz. Kljub višjim taktom pa Transmetin izdelek porabi le 7 wattov, kar je enako kot Pentium M pri 900 MHz.

Procesor ima 1 MB velik drugonivojski predpomnilnik, podpira pomnilnike DDR400, vmesnik za vodilo HyperTransport (prepustnost 1,6 GB/s) in grafične kartice AGP 4x. Pri Transmeti so na novo optimizirali tehnologijo Code Morphing, ki je temelj njihovega pristopa, pri katerem procesor nabor x86 oponaša s programsko rešitvijo. Novost je tudi tehnologija LongRun2, s katero procesor sam spreminja napetost glede na trenutne potrebe. Zanimivo je, da ta tehnologija v prvi fazi ne bo na voljo, pride pa na vrsto v letu 2004.

Efficeon bo namenjen v prvi fazi ultra lahkim prenosnikom in tabličnim računalnikom. Toda pri Transmeti računajo tudi na druge tipe sistemov, kot so strežniške rezine in namizni računalniki majhnih dimenzij in brez vgrajenih glasnih ventilatorjev. K sodelovanju so že privabili tudi družbo nVidia, ki je pripravila različico nabora nForce 3 za nov tip procesorja. Proizvajalce računalnikov nameravajo privabiti tudi z ugodno ceno, saj bo Efficeon na voljo že za 100 dolarjev.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji