Objavljeno: 13.8.2003

Transmeta stavi na nov procesor Efficeon

Podjetje Transmeta vidi svetlejšo prihodnost ob predstavitvi novega mobilnega procesorja, ki so mu dali uradno ime Efficeon. Procesor, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom Astro, bo nudil precej večjo procesno zmogljivost od dosedanjih procesorjev Crusoe, ki so kljub varčnemu delovanju poželi bore malo uspeha. Efficeon pa bo prav tako energijsko zelo učinkovit izdelek, zato ga bo moč srečati tudi v mini prenosnikih in tabličnih računalnikih.

Toda Transmeta stavi predvsem na segment navadnih prenosnikov, ki predstavljajo tudi največji trg med mobilnimi izdelki. Tam trenutno kraljuje Intelov Pentium M, vendar pri Transmeti menijo, da imajo recept za dobršen del tržnega kolača. Glavna prednost procesorja Efficeon je v dejstvu, da lahko izvaja osem ukazov na procesorski cikel, za razliko od treh pri procesorjih Crusoe. Pri Transmeti navajajo, da je Efficeon tako 50% hitrejši pri izvajanju običajnih programov in 80% boljši pri večpredstavnih vsebinah.

Poleg tega bo začetni model deloval s taktom 1 GHz, kar je več kot pri procesorjih Crusoe. Uporabili bodo tudi protokol HyperTransport, enakega, kot ga vsebuje AMD-jev strežniški procesor Opetron, kar zagotavljajo hitro komunikacijo z drugimi vezji. Prvi prenosniki z novim procesorjem Transmeta bodo v prodaji še pred božičem.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji