Objavljeno: 24.5.2000

Trendi in vodilne sile mobilne telefonije

Mobilna telefonija se bo razvijala v smeri zagotavljanja stalnega dostopa v svet pravočasnih in posodobljenih informacij. Mobilni telefoni bodo prerasli svoj prvotni namen govornih komunikacij, vendar je v ta namen treba zagotoviti ustrezne storitve z dodano vrednostjo (Value Added Services). Analitska skupina IDC je pod drobnogled vzela tovrstne storitve v zahodnoevropskih mobilnih omrežjih.

Kratka sporočila SMS so bila začetni nosilec naprednejših storitev z dodano vrednostjo in tudi prvi način prenosa podatkov. Storitve WAP so bile logično nadaljevanje in njihov pojav je bil zelo uspešen. Le redki operaterji so lani imeli kakršnekoli izkušnje s storitvami WAP, vendar jih bo večina začela ponujati še sredi letošnjega leta. Niso redki operaterji, ki bodo sočasno z uvajanjem storitev WAP ponudili tudi mobilno bančništvo (mBanking) in mobilno poslovanje (mCommerce).

Korak naprej bodo združeni sistemi za prenos raznovrstnih sporočil (Unified Messaging), vendar njihova uvedba ni tako blizu, da bi se operaterji opogumili napovedati natančnejše datume začetka. Prav zaradi take zadržanosti poznavalci ocenjujejo, da teh storitev v Evropi ni pričakovati vsaj eno leto ali morda tudi več. Kaže, da večina operaterjev nestrpno pričakuje GPRS (General Packet Radio Services), ki bo omogočal bolj kakovostne podatkovne storitve, in da niti HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) ne vzbuja toliko zanimanja.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji