Objavljeno: 25.2.2009

Trenutek za virtualizacijo

V roku sam nekaj dni so domala vsi pomembnejši proizvajalci izdelkov za virtualizacijo računalnikov predstavili svoje nove ali prenovljene izdelke. VMware je na konferenci VMworld Europe v Cannesu uradno predstavil novo generacijo virtualizacijskih izdelkov vSpehre (četrta generacija ESX), ki bo postopoma zamenjala sedanjo generacijo izdelkov. Poleg tega so predstavili tudi novo generacijo orodij vCenter, saj se podjetje vse bolj usmerja v upravljanje navideznih in fizičnih računalnikov ter spremljanje in upravljanje okolja s ciljem zagotavljanja želenega nivoja storitev. VMware je tudi oznanil sodelovanje z Intelom, kjer bodo virtualizacijsko tehnologijo in zlasti možnost upravljanja namiznih virtualnih računalnikov tesno povezali s strojno platformo vPro.

Le dan pred tem so nove izdelke s področja virtualizacije predstavili pri družbi Red Hat. Med novostmi so nova virtualizacijska tehnologija, ki so jo vgradili v svoj osrednji operacijski sistem Red Hat Enterprise Linux. Namesto dosedanjega izdelka Xen so vgradili rešitev KVM (Kernel-based Virtual Machine), ki so ga pridobili z nakupom izraelskega podjetja Qumranet. Ta naj bi nudil večjo zmogljivost in stabilnost kot Xen. Novost sta tudi dve orodji za upravljanje virtualnih računalnikov in sicer Virtual Manager for Servers Virtual Manager for Desktops. Sočasno s tem izdelki so najavili tudi prihod samostojnega hipervisorja Red Hat Enterprise Virtualization, ki ga bo mogoče uporabljati neodvisno od operacijskih sistemov Red Hat.

Novosti so tudi pri Citrixu in Microsoftu. Citrix je tako objavil, da bo odslej osnovna različica orodja XenServer brezplačna, tako kot drugod pa računajo zlasti na orodja za upravljanje navideznih računalnikov. Kmalu bo na voljo novo orodje Citrix Essentials, ki bo namenjeno upravljanju tako okolij XenServer, kot Microsoftovim sistemom na podlagi tehnologije Hyper-V. V zameno za tako sodelovanje bo Microsoft v bodoči različici svojih orodij System Center podpiral nadzor navideznih računalnikov XenServer.

http://www.vmware.com

http://www.redhat.com

http://www.citrix.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji