Objavljeno: 22.9.2010

Tretja dimenzija za Panasonicove fotoaparate

Panasonic je na sejmu Photokina predstavil niz novosti, med katerimi je morda najbolj zanimiv nov objektiv za družino fotoaparatov Lumix G, ki omogoča slikanje 3D fotografij. Japonskim inženirjem je v objektiv za fotoaparate tipa Four Thirds uspelo spraviti dva sistema leč enega ob drugem, ki nudita možnost sočasnega zajema dveh fotografij zamaknjenih za okoli 1 cm. To je sicer manj, kot pri razdalji med očmi ljudi, vendar še vedno zagotavlja zajem prostorskega 3D učinka.

Obe sliki za razliko od drugih 3D fotoaparatov sočasno zajame le eno tipalo (vgrajeno v Lumix G), za pripravo 3D posnetka pa nato poskrbi ustrezna sistemska programska oprema. Trik je v temu, da lahko na ta način slikamo slike z bistveno nižjo ločljivostjo, kot sicer, saj imajo te lahko ločljivost le 2 milijona pik. Prednost takega sistema pa je, da so 3D slike zajete sočasno in niso občutljive na hitro premikanje kadra, kar je pomanjkljivost številnih drugih 3D rešitev. Povrh vsega gre za razmeroma poceni rešitev, saj bo Panasonic za objektiv z oznako F12 zahteval le 250 dolarjev. Ob tem pa uporabnikom še vedno ostaja možnost slikanja kvalitetnih fotografij z navadnimi objektivi.

Panasonic je sočasno tudi prikazal nov vrhunski digitalni fotoaparat Lumix GH2, ki bo zopet navduševal s svojimi video sposobnostmi. Fotoaparat premore novo tipalo z ločljivostjo 16,05 milijonov pik in občutljivostjo ISO 160-12.800. Vgrajen ima tudi nov sistem krmiljenja z zaslonom občutljivim na dotik. Predvsem pa omogoča snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti 1080 s 60 slikami na sekundo (60i), pri čemer zna samodejno ostriti, inženirji pa so predvideli tudi možnost neposrednega snemanja 3D video posnetkov, če si omislimo zgoraj omenjeni objektiv F12.

http://www.panasonic.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji