Objavljeno: 20.9.2011

Tretjina Američanov raje pošilja sporočila, kot govori

Ameriški raziskovalni center Pew, ki raziskuje različne vidike sodobnega življenja ameriške družbe, je objavil zanimivo raziskavo, ki nazorno prikazuje odvisnost Američanov od sodobnih komunikacijskih tehnologij. V raziskavi, ki je zajela 2.200 ljudi, od katerih ima 83% mobilni telefon in 73% redno pošilja in prejema kratka elektronska sporočila, so ugotovili, da skoraj tretjina (31%) raje komunicira prek elektronskih sporočil kot pa govori s sogovornikom prek telefonske povezave. 53% vprašanih sicer še vedno raje govori prek telefona, 14% pa je takih, ki se odločajo glede na situacijo.

Omenjene številke so precej višje kot v preteklosti, preseneča pa predvsem izrazito neenakomerna navezanost na kratka sporočila v odvisnosti od starosti anketirancev. Raziskava je pokazala, da v starostnem razredu med 18 in 24 leti povprečen uporabnik prejme in pošlje kar neverjetnih 109,5 kratkih sporočil. Na dan! Drugače povedano - okoli 3.200 na mesec. Že v naslednji starostni skupini med 25 in 34 leti se število sporočil več kot prepolovi, a še vedno ostaja visoko pri 41,8 sporočilih. Od tu hitro pada in doseže le 4,7 sporočil na dan za starostno skupino nad 65 let.

Pošiljanje kratkih sporočil pa ni povezano le s starostjo, temveč celo z raso in družinskimi prihodki. Temnopolti in špansko govoreči Američani pošiljajo dvakrat več sporočil kot belopolti, prav tako pripadniki manjšin, gospodinje in tisti, ki imajo manj kot 30.000 letnih prihodkov. Velja torej pravilo, da tisti na spodnjem koncu družbene lestvice pošiljajo znatno več sporočil, kot tisti višje.

http://pewinternet.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji