Objavljeno: 22.6.2006

Tretjina prebivalcev EU nima osnovnega računalniškega znanja

Raziskava, ki jo je opravila evropska analitska ustanova Eurostat je pokazala, da kar 37% prebivalcev 25 držav Evropske Unije s starostjo med 16 in 74 let ne pozna osnovnih računalniških veščin. Podatki sicer niso znani za osem članic, vendar pri Eurostatu trdijo, da povprečja za celotno EU kljub temu veljajo. Raziskava je preverjala take osnovne veščine, kot so uporaba miške, odpiranje brskalnika ali urejevalnika besedil, kopiranje datotek in dela besedil. V drugih vprašanjih so spraševali tudi po znanju o bolj kompleksnih opravilih, kot so uporaba formul v preglednici in izdelava računalniškega programa.

Raziskava je pokazala, da na tem področju obstajajo zelo velike razlike med posameznimi državami in med starostnimi skupinami. Največ računalniško nepismenih je v Grčiji (65%), Italiji (59%), na Madžarskem (57%), Cipru in Portugalski (oba po 54%) ter Latviji (53%). Na drugem koncu lestvice so Danska (10%), Švedska (11%), Luksemburg (20%), Nemčija (21%) in Velika Britanija (25%). Slovenija je nekje na sredini z oceno, da osnovno računalniško znanje primanjkuje 39% populacije.

Po pričakovanju so velike razlike v poznavanju računalniških veščin v različnih starostnih skupinah. V skupini od 55 do 74 let kar 65% prebivalstva EU ne pozna računalništva, po državah pa to zelo niha (od 27% na Danskem do 93% v Grčiji). V skupini od 25 do 54 let povprečje precej pade na 29%, pri tem pa vprašani trdijo, da jih ima 17% osnovna znanja, 29% srednja znanja in 25% visoka znanja. V skupini od 16 do 24 let je brez znanja 10% populacije, največ nepismenih pa je zopet na Madžarskem, v Grčiji in Italiji. Toda v tej skupini je 40% takih, ki imajo visoko znanje. Rekordno visoko znanje je prav pri nas v Sloveniji, kjer v tej starostni skupini zelo dobro pozna računalnike 67% mladih.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji