Objavljeno: 26.8.2012

Trg računalnikov životari

Sodeč po najnovejši raziskavi družbe IDC naj bi prodaja osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih) letos zrasla komaj za 0,9%, torej že drugo leto zapored s stopnjo manj kot 2% kar je bilo doslej označeno za slabo. Pri IDCju so izračunali, da bodo letos podali skupno "le" 367 milijonov računalnikov in to ob cenah, ki bodo morale biti rekordno nizke. Pa tudi to očitno ni dovolj velik dejavnik, da bi spodbudil prodajo.

Pri IDCju navajajo, da je velik dejavnik za mrtvilo v prodaji skorajšnji prihod okolja Windows 8, vendar se učinek te novosti ne bo poznal pred letom 2013. Tudi ukrepi proizvajalcev, ki so pred začetkom nove šolske sezone močno znižali že tako nizke cene, ne daje kakih posebnih rezultatov.

Najbrž ni presenečenje, da trg računalnikov nad ničlo držijo predvsem države v razvoju. V razvitem koncu, predvsem ZDA do konca leta celo pričakujejo 3,7% padec prodaje. Ostaja pa zmeren optimizem za naslednja leta, kjer naj bi rast dosegala od 6,5% v naslednjem letu do 7,3% v letu 2016. Povprečno naj bi rast znašal torej 7,1%, kar je precej manj od prejšnje napovedi IDC, kjer so navajali 8,4%.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji