Objavljeno: 17.3.2006

Trgovina prihodnosti

Trgovska veriga Metro Group je na sejmu CeBit predstavila koncept trgovine prihodnosti, v kateri so uporabljene napredne računalniške tehnologije, v prvi vrsti brezžični prenos podatkov prek pametnih oznak RFID. Metro Group, ki je hkrati tudi najbrž največji uporabnik tehnologije RFID v Evropi, je predstavil niz rešitev, ki bodo njihovim kupcem v prihodnosti omogočile lažje nakupovanje ter hitrejši dostop do informacij, tako za kupce, kot zaposlene.

Projekt Future Store prikazuje več različnih zamisli, kot so informacijski terminali za hitro lociranje izdelkov v trgovini, pa tudi avtomatizirano blagajno v obliki portala, ki omogoča domala trenutni pregled artiklov, ki so v nakupovalnem vozičku. Trgovci naj bi za lažje delo v prihodnje uporabljali posebno kombinacijo prenosnih računalnikov in rokavic s čitalcem RFID, ki v realnem času vodita do iskanega artikla. Če trgovec pomotoma prime napačni izdelek, ga sistem o tem obvesti z zvočnim signalom, prek slušalke in sinteze govora ali pa prek zaslona pokaže, kje je prava lokacija v skladišči ali na trgovinski polici.

Za kupce pa bo zanimiva elektronska garderoba za poskušanje, kjer bo poseben sistem kamer "premeril" kupca in ga v virtualnem okolju "oblekel" v oblačilo, ki ga je izbral. Tako kupec dobi informacijo o videzu v oblačilu, brez da bi moral dejansko pomeriti obleko. V večini primerov gre za predstavitev konceptov, vendar pri družbi Metro Group poudarjajo, da bo marsikatera zamisel morda že kmalu zaživela tudi v praksi v njihovih trgovinah.

www.metrogroup.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji