Objavljeno: 6.8.2024 08:00 | Teme: Trump, google

Trump grozi Googlu z zaprtjem

Nekdanji predsednik Donald Trump je v pogovoru za Fox News opozoril, da mora Google biti previden, saj se po njegovem mnenju vede zelo neodgovorno. 

Trump je užaljen, ker po nedavnem poskusu atentata nanj nihče od Googla ni stopil v stik z njim, medtem ko ga je Mark Zuckerberg iz podjetja Meta osebno poklical. Trump je izrazil prepričanje, da bi lahko Google v prihodnosti celo zaprli, saj kongres verjetno ne bo toleriral njihovega ravnanja. Opozorilo je del širših prizadevanj konservativcev, ki so zaskrbljeni zaradi vpliva velikih tehnoloških podjetij na politični proces. Ukrepe proti velikim platformam je javno podprl tudi senator J.D. Vance. Poudaril je, da bi lahko bila prevelika moč velikih podjetij, kot sta Google in Meta, resna grožnja demokraciji. Vance je izpostavil vprašanje, ali Google potrebuje vse platforme, ki delujejo pod njegovim okriljem, kot je na primer YouTube, ter izrazil dvom o nepristranskosti rezultatov Googlovega iskalnika.

V ozadju teh izjav se odvijajo prizadevanja konservativnih politikov, da bi s pomočjo zakonodajnih in pravnih sredstev omejili vpliv tehnoloških velikanov na svobodo govora. Nedavna odločitev vrhovnega sodišča, ki je potrdila, da je večina moderiranja vsebin na platformah zaščitena s prvim amandmajem, predstavlja pomembno točko v tej razpravi. Sodišče je jasno poudarilo, da vlada ne more regulirati trga idej le z izražanjem interesa za bolj uravnoteženo predstavitev mnenj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji