Objavljeno: 27.4.2000

Tržne novosti slovenskih operaterjev GSM

SI.Mobil od 15. aprila uporabnikom svoje vnaprej plačane telefonije Halo omogoča uporabo tudi v tujini. Storitev se imenuje Odisej; uporabniki po prijavi pri pooblaščenem prodajalcu in plačilu priključnine (naročnine na storitev Odisej ni) dobijo časovno nedoločeno možnost uporabe storitev v tujini, za katere naknadno prejmejo račun. Storitev je na voljo pri vseh tujih operaterjih, s katerimi ima SI.Mobil delujoče pogodbe o sledenju, teh pa je skoraj 80. Proti enkratnem plačilu (1100 tolarjev) je za klice v tujini možno prejemati razčlenjeni račun. Če med bivanjem v tujini preteče 90-dnevni rok od zadnje polnitve, je obnova računa možna s klicem SI.Mobila (iz tujine je le-ta plačljiv) vendar le, če ima ob sebi uporabnik številko čeka Halo. Za zaščito pred zlorabo ali krajo je dnevna uporaba v tujini omejena na 13 tisoč tolarjev, skupna mesečna pa na 30 tisoč tolarjev. V SI.Mobilu so že pred uvajanjem storitve Odisej vsak dan pridobili približno 400 novih uporabnikov Halo, pričakujejo pa, da bo to število sedaj še raslo.

Mobitel uporabnikom vnaprej plačane telefonije Mobi trenutno omogoča le možnost začasne uporabe v tujini. Priključnine in mesečne naročnine ni, vendar je za vsak mesec gostovanja treba imeti 10 tisoč tolarjev dobroimetja, ki se lahko uporabi za plačilo dohodnih klicev v tujini in storitev v matičnem omrežju. Uporabnik naknadno prejme račun le za klice in sporočila SMS, opravljene v tujih omrežjih. Ker obračun dohodnih klicev poteka iz dobroimetja na računu Mobi, načrtujejo že v kratkem možnost dohodnih klicev v tujini brez napovedi ali prijave. Obnova računa Mobi je možna prek interneta tudi iz tujine, vendar samo z v Sloveniji kupljeno kartico Mobi.

Redni Mobitelovi naročniki bodo od maja dalje deležni popusta, ki bo odvisen od skupne dolžine sprejetih pogovorov v matičnem omrežju. Vsi, ki bodo sprejeli vsaj 60 minut pogovorov v mesečnem obračunskem obdobju, bodo že na junijskem računu plačali od 210 do 1575 tolarjev manj. Mobitel je, tako kakor SI.Mobil pred nekaj tedni, začel izvajati pogodbo o gostovanju z operaterjem Nextel, ki ima največjo pokritost v ZDA (okrog 75 %). Nextel deluje po standardu iDen v frekvenčnem območju 800 MHz, zato je pred odhodom v tujino treba najeti ustrezen telefon (npr. Motorola i2000). Število Mobitelovih partnerjev roaming se približuje vrednosti 150 in so razporejeni v več kakor 70 državah.

http://www.simobil.si

http://halo.simobil.si

http://www.mobitel.si

http://www.nextel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji