Objavljeno: 25.2.2004

Tudi Hewlett-Packard v strežnikih z Opteroni

Hewlett-Packard se je nekoliko presenetljivo odločil, da bo v svojih strežniških sistemih ProLiant uporabil tudi 64-bitne procesorje AMD Opteron. Na začetku bodo ponudili AMD-jevo tehnologijo v kompaktnih strežnikih ProLiant DL145, ki v ohišju višine 1U ponujajo dva procesorja Opteron, s štirimi procesorji pa so opremljeni strežniki ProLiant DL585, ki v ohišju višine 4U nudijo tudi dovolj prostora za diskovne razširitve. HP je ob predstavitvi dveh modelov kmalu sledili novi, med prvimi pa bodo strežniške rezine, ki bodo vsebovale do dva procesorja Opteron.

Helwett-Packard je že tretji od velikih ponudnikov strežniških sistemov, ki je v svojih izdelkih podprl 64-bitno AMD-jevo arhitekturo. Te procesorje v svojih strežnikih že zdaj ponujata IBM in Sun, medtem ko četrti od velikih, družba Dell, za zdaj nima načrtov z Opteroni. HP-jeva odločitev prihaja le nekaj dni za tem, ko je Intel oznanil, da bo 64-bitni nabor ukazov, podoben ali celo združljiv z AMD-jevimi izdelki, vgradil v novo generacijo procesorjev Xeon.

Sočasno je svojo podporo obnovil in razširil Microsoft, ki bo kmalu imel nared 64-bitne različice okolij Windows, kar bo najbrž najboljša pot za izkoristek novih možnosti v drugih programih. HP-jeva odločitev tudi nekoliko preseneča, ker je prav to podjetje, skupaj z Intelom razvilo 64-bitne procesorje Itanium, kateri izkupiček na trgu pa je za zdaj precej pod pričakovanji. HP sicer računa, da uvedba strežnikov s procesorji Opteron ne bo ogrozila prodaje sistemov z Itaniumu, ki ostajajo v ponudbi.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji