Objavljeno: 27.6.2009

Tudi Nokia z netbookom

Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov je že pred časom napovedal, da ga zanima segment MID (mobile internet devices) in že pokazal par prototipov. Sedaj so tudi uradno potrdili govorice, da jeseni v trgovine prihajata dve novi napravi. Finci bodo začeli s prodajo netbooka in smartbooka.

Nokia bo v stilu zadnjega zavezništva z Intelom njegove platforme uporabila tudi pri miniaturnih prenosnih računalnikih. Finci seveda netbooka in smartbooka ne bodo izdelovali v svojih proizvodnih obratih, saj bi bilo to krepko predrago (prilagoditev proizvodnje, delovna sila ...), pogodbo o izdelavi sta tako dobila Quanta (za netbook) ter Compal (za smartbook). Proizvodnja na Vzhodu bo poskrbela za ustrezno nizke cene, zanimivo pa bo spremljati cenovno umestitev v posamezen tržni segment, saj pri Nokii še niso razkrili, na katere kupce bodo ciljali in s kakšnimi cenami.

Svet računalništva Nokii ni tuj, saj so v preteklosti že proizvajali tudi osebne računalnike, imenovane MikroMikko (v 80. letih). Ta oddelek so leta 1991 prodali družbi International Computers Limited (ICL), ki je kasneje postala del Fujitsu Siemens Computers. Nokia je v prejšnjem stoletju proizvajala tudi računalniške monitorje, ta del pa so Finci leta 2000 prodali Viewsonicu. Očitno je napočil čas, da se vrnejo v računalniške vode.

www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji