Objavljeno: 29.3.2003

Tudi pri Mobitelu zaračunavanje večpredstavnih sporočil MMS

Mobitel je objavil, da bo z aprilom pričel zaračunavati za večpredstavna sporočila MMS in sicer po zelo podobni ceni kot konkurenčni Simobil. Osnovna cena za poslano sporočilo bo tako znašala 85 tolarjev tako kot pri Simobilu, vendar so pri Mobitelu omejili tudi velikost, česar pri Simobilu niso storili. V to osnovno ceno so všteta zgolj sporočila velikosti do 100 KB, za vsakih nadaljnjih 50 KB, pa bo potrebno odšteti dodatnih 15 tolarjev.

To načeloma zaenkrat ni velika ovira, saj so fotografije posnete s telefoni, ki so trenutno v prodaji velike od 6 do 90 KB, vsi aparati pa podpirajo tudi nastavitve kakovosti in s tem velikosti fotografije. Ob tem pri Mobitelu opozarjajo, da ta osnovna cena velja zgolj za pošiljanje z uporabo paketnega prenosa podatkov GPRS, medtem kot pri pošiljanju z uporabo običajnega dostopa CSD ali hitrega HSCSD zaračunajo tudi čas prenosa podatkov. Prejemanje večpredstavnih sporočil je, kot pri večini operaterjev, brezplačno.

Kljub temu, da sedaj že oba operaterja, ki večpredstavna sporočila omogočata, le-te tudi zaračunavata, pa še nista uspela poskrbeti za eno najpomembnejših lastnosti - medsebojno združljivost, oziroma možnost pošiljanja večpredstavnih sporočil med omrežji različnih operaterjev. Tako na Mobitelu kot pri Simobilu so nam povedali, da se o združljivosti še dogovarjajo in da naj bi ta bila urejena kmalu. Simobil pa že nekaj časa omogoča povezljivost s tujimi operaterji na katere je lastniško vezan, torej z avstrijskim A1 in hrvaškim Vip.net.

http://www.mobitel.si

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji