Objavljeno: 23.4.2002

Tudi v drugo neuspeh

Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je prejšnji mesec objavila že drugi razpis za izbiro ponudnika za izgradnjo celovite rešitve davčnega elektronskega poslovanja, vendar tudi na tem razpisu izvajalca niso izbrali. Kot smo poročali že prejšnji mesec, so ponudbe oddala štiri podjetja, Halcom Informatika, Select Technology, SRC.SI in Hermes Softlab. Ponudbe je preučila strokovna komisija, ki so jo sestavljali člani DURS-a, Centra vlade za informatiko (CVI) ter ministrstev za finance in informacijsko družbo, in ugotovila, da je pravilno izpolnjena samo ponudba Hermes Softlaba, pogoj za uspešen razpis pa sta dve pravilni ponudbi. Tako so razpis ponovno razveljavili, ponudniki pa imajo možnost pritožbe in vložitve zahtevka za revizijo.

Kot je povedal direktor Halcom Informatike Matjaž Čadež, so pri njih že zahtevali podrobnejšo obrazložitev zavrnitve, po tem pa bodo vložili tudi zahtevek za revizijo postopka, saj menijo, da je obrazložitev v zavrnitvi privlečena za lase. Po Halcomovih podatkih jim DURS-ova komisija očita, da nimajo strokovnega kadra, kar naj bi bila po Čadeževem mnenju neumnost, saj sicer ne bi mogli pridobiti dovoljenja CVI za sodelovanje v državnih projektih, >>poleg tega pa imamo prav na področju elektronskega poslovanja toliko referenc kot le malo katero svetovno podjetje,<< je zaključil Čadež. Na vprašanje ali nimajo tudi drugi prijavljeni na razpis, predvsem Hermes Softlab z Zaslonom, podobnih referenc, je Čadež odvrnil, da ima Zaslonov Klik sicer več strank od Halcomovega ProKlika, vendar pa je preko ProKlika opravljeno bistveno več transakcij, kar je ključnega pomena. Druga napaka, ki jim jo DURS-ova komisija očita pa se nanaša na napačno izpolnjen načrt stroškov. Po Čadeževih besedah naj bi prišlo do napake pri prepisovanju vseh specifikacij stroškov, pri čemer naj bi napaka zanašala manj kot odstotek, poleg tega je bil končni izračun pravilen.

Pri Select Technology niso želeli komentirati vzrokov za zavrnitev prošnje, temveč so zgolj povedali, da se nameravajo prijaviti na morebiten ponovni razpis.

Tudi pri SRC.SI so bili precej skopi izjavami glede razlogov za zavrnitev njihove ponudbe. Kot je povedal izvršni direktor Andrej Brlečič, ki je vodil pripravo za razpis, pri SRC.SI-ju ne nameravajo vložiti zahtevka za revizijo postopka, temveč nameravajo počakati, da državni mlini zmeljejo in se postopek izbire nadaljuje, oziroma razpis ponovi.

Že drugi neuspeli razpis kaže na to, da si državljani še ne moremo kmalu obetati oddaje dohodnine in ostalih davčnih obveznosti preko elektronskih poti. Iz tega lahko sklepamo, da na DURS-u pač nimajo sreče s temi razpisi, ali pa je papirnato urejanje davčnih obveznosti morda toliko bolj prikladna rešitev, da elektronsko davčno poslovanje DURS-u niti ni nekakšna prioriteta.

www.gov.si/durs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji