Objavljeno: 9.8.2006

Turbo znova

Pri Borlandu so se v skupini za razvoj programerskih orodij, ki je, mimogrede, še vedno naprodaj, odločili za vnovično predstavitev blagovne znamke "Turbo", ki je bila pred leti sinonim za učinkovite prevajalnike, ki so zrasli v zmogljiva združena razvojna okolja (IDE). Turbo Pascal, predstavljen leta 1983, je pravzaprav izumil združeno razvojno okolje, v katerem se za prevajanje, zagon in razhroščevanje programa ne rabimo premakniti iz urejevalnika kode.

Z novim rojstvom znamke Turbo bo Borland predstavil nabor poceni, posameznemu programskemu jeziku namenjenih IDE, ki bodo ciljali predvsem na ljubiteljske programerje, študente in tudi posameznike, ki se poklicno ukvarjajo s programskim razvojem.

Borland sicer ponuja tudi enotno razvojno okolje za več programskih jezikov, Borland Developent Studio, s katerim je razvoj mogoč tako za "klasična" Okna, kot ogrodje .net, prilagojene različice pa bodo na voljo pod imeni Turbo Delphi for Win32, Turbo Delphi for .NET, Turbo C++ in Turbo C#. Vsaka izmed njih bo na voljo v dveh "okusih": Turbo Explorer, ki bo na voljo brezplačno v spletu in Turbo Professional, katere cena naj bi se gibala pod 500 USD, s popusti za študente pa celo pod 100 USD.

Borland želi z novo ponudbo pritegniti povsem nov krog uporabnikov, zato bo orodja pospremil tudi s kopico videov, priročnikov in vodičev, ki naj bi, po njihovih besedah, znova prinesli "zabavo v programiranje".

Primerjava z Microsoftovo ponudbo ožje usmerjenih razvojnih orodij, Visual Studio Express, se ponuja kar sama po sebi, vendar je novi Trubo nekoliko drugačen. Predvsem imamo na voljo tudi možnost razvoja kode za Win32 in nismo obsojeni na podlago .net, poleg tega pa naj bi bila orodja Turbo vsebovala povsem enake tehnologije, kot najmogočnejše Borlandovo orodje, le da bodo omejena ne en jezik in podlago, poleg tega pa bodo brezplačne različice Turbo Explorer onemogočale vključevanje dodatkov tretjih strani, torej smo v tem primeru obsojeni na Borlandove gradnike in tiste, ki jih bomo razvili sami, kar pa v dobi odprte kode, ki je vse bolj prisotna tudi za Okna, verjetno ne bo prevelika ovira, še posebej če vzamemo v obzir publiko, ki so ji orodja Turbo namenjena.

Borland je za promocijo novih izdelkov odprl celo posebno spletišče, kamor se je vrnil tudi Turboman, promotor teh legendarnih izdelkov v 80. letih minulega stoletja.

www.turboexplorer.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji