Objavljeno: 30.8.2009

TV serije prek interneta gleda na milijone ljudi

Nedavna raziskava, ki jo je opravila družba Big Champagne, razkriva, da vse več uporabnikov prek interneta pretaka epizode priljubljenih TV nanizank - večinoma na nelegalen način, prek omrežja BitTorrent. Iz raziskave je moč razbrati tudi zelo zanimive podatke, katere serije so najbolj priljubljene, koliko je tovrstnih oboževalcev/uporabnikov in kakšne so navade v posamezni regiji. Absolutni rekorder so epizode priljubljene nanizanke Heros, ki jih je letos prek interneta pregledalo že kar 55 milijonov ljudi. Le korak zadaj je serija Lost, ki jo je gledalo po ocenah 51 milijonov ljudi. Sledijo "24", Prison Break, House, Fringe, Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Gossip Girl in Smallville.

Raziskava je nedvomno pokazala, da si ljubitelji na ta način pomagajo tudi tedaj, ko pač neka nadaljevanka ni na voljo v državi, kjer živijo. Lep primer je priljubljena tedenska oddaja TopGear angleškega BBCja, ki ob vsaki epizodi okoli 300.000 (nelegalnih) internetnih prenosov. Zanimivo pa je, da le 3% vseh prenosov opravljajo uporabniki iz Velike Britanije in kar 47% tisti iz ZDA, kjer TopGear dosegljiv z manjšim zamikom. To jasno kaže, da veliko število gledalcev ni pripravljeno čakati na tipično počasno politiko distribucije za tuje trge.

Big Champagne je izmeril tudi gledanost "piratiziranih" celovečernih filmov, ki jo že lahko primerjamo s številom gledalcev v kinodvoranah v večjih državah. Na prvem mestu je bil letos film Watchmen z nekaj manj kot 17 milijoni prenosov, na drugem pa The Curious Case of Benjamin Button z dobrimi 13 milijoni ogledov. Sledijo Yes Man, Twilight, Fast and Furious, Gran Torino, Marley and Me, Slumdog Millionaire, Bolt in Australia.

Kljub sodnim pregonom in drugim oblikam omejevanja dostopa prenašanje filmskega in drugega video gradiva prek interneta strmo narašča. Število prenosov se je v primerjavi z lanskim letom podvojilo in predstavlja že enega poglavitnih virov prometa v medmrežju. Zanimivo, da prenašanje glasbe ne narašča več toliko in se ponekod celo umirja.

http://bcdash.bigchampagne.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji