Objavljeno: 3.6.2006

Ubuntu 6.06 LTS

Izšel je Ubuntu 6.06 LTS, ki je nastajal pod razvojnim imenom "Dapper Drake". Različica je nastajala 6 tednov več od sprva predvidenih 6 mescev, saj gre za prvo izdajo Ubuntu Linuxa z dolgoročno podporo (Long Term Support). Tako bodo brezplačni varnostnih popravki in plačljiva tehnična podpora na voljo tri leta za namizne računalnike in 5 let za strežnike.

Ena najpomembnejših novosti nove različice je namestitev, ki jo opravimo kar z namestitvenim programom, ki ga poženemo iz žive plošče CD. Med samo namestitvijo lahko poljubno spreminjamo velikosti razdelkov na disku in tudi nemoteno uporabljamo računalnik. Klasični namestitveni program v besedilnem načinu je sicer še vedno na voljo.

Med preostalimi novostmi je potrebno omeniti še hitrejši zagon sistema in namiznega okolja, poenostavljeno organizacijo menija, grafičen vmesnik pri ugašanju, poenostavljeno upravljanje z energijo, izboljšano predvajanje videa, upravljalec z omrežnimi profili, GNOME 2.14.1, OpenOffice.org 2.0.2 in X.org 7.0.

Ubuntu je na voljo za brezplačen prenos s spleta, tako v obliki žive plošče CD, ki je priporočena, kot tudi navadne namestitvene plošče. Lahko ga tudi naročimo in ga prejmemo brezplačno po pošti (ne plačamo niti poštnine).

www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji