Objavljeno: 22.3.2008

Ubuntu 8.04 LTS Beta

Ubuntu 8.04 LTS (Long-Term Support) bo druga različica distribucije Linuxa Ubuntu, za katero bo s strani podjetja Canonical in številnih drugih podjetij po svetu na voljo tehnična podpora v daljšem časovnem obdobju - tri leta za namizno in pet let za strežniško izdajo. Končno različico lahko pričakujemo aprila, že zdaj pa je zainteresirani javnosti za prenos na voljo različica beta.

Med številnimi novostmi v primerjavi z dosedanjo različico, ki je izšla oktobra lani, je tudi nov grafični strežnik Xorg 7.3 z večjim poudarkom na samodejnih nastavitvah, z manjšo nastavitveno datoteko in novim orodjem za nastavljanje ločljivosti, frekvence osveževanja in vrtenja slike. Veliko novega prinaša prenovljeno namizno okolje Gnome 2.22, ki predstavlja osrednji grafični del, zato so številne novosti Ubunta pravzaprav novosti Gnoma.

Upravitelj datotek Nautilus je hitrejši in bogatejši za nekaj zmogljivosti, orodje PolicyKit aplikacijam za nadzornike omogočajo, da jih deloma uporabljajo tudi navadni uporabniki, nov odjemalec za VNC je Vinagre, vstavek za uro pa omogoča spremljanje različnih časovnih pasov naenkrat. Ena izmed najpomembnejših novosti je Firefox 3 Beta 4, za zapisovanje na optične nosilce bo odslej skrbel program Brasero, Transmission pa je novi odjemalec za protokol BitTorrent.

Družino Ubuntu 8.04 poleg klasičnega Ubunta uradno sestavlajo še Kubuntu (namizno okolje KDE), Xubuntu (namizno okolje XFCE), UbuntuStudio (poudarek na orodjih za delo z večpredstavnostjo) in Mythbuntu (domači kino z MythTV). Novost 8.04 je tudi orodje Wubi, ki omogoča namestitev Ubuntu kar iz okolja Windows kot katerega drugega programa, vendar z nekoliko omejeno odzivnostjo in brez podpore za hibernacijo.

www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji