Objavljeno: 4.3.2012

Ubuntu Precise Pangolin

Na vrsti je naslednja velika različica operacijskega sistema Ubuntu z oznako 12.04. Precise Pangolin, kot je delovno ime nove različice, sodi med tako imenovane LTS objave z dolgim ciklom podpore (long-term support), hkrati pa je prva LTS različica z uporabniškim vmesnikom Unity, ki bo v bodoče postal poglavitni grafični vmesnik te izvedbe Linuxa.

V ozadju je jedro 3.2.0-17.27, podpora za Intelove procesorje Sandy Bridge (zlasti kar se tiče porabe energije) in, za tablične računalnike pomembno, tudi za procesorje ARM v7 (armhf). Vključili so nov sistem za menije in iskanje HUD, podpirajo pa tudi nov način uporabe sledilnih ploščic ClickPad, kjer lahko uporabljamo več prstov (recimo enega za klik in hkratno premikanje z drugim).

Na področju programske opreme je Rhytmbox postal privzeti večpredstavni predvajalnik, hkrati z dostopom do spletne trgovine z glasbo UbuntuOne. Vključena je seveda najnovejša različica pisarniškega paketa LibreOffice 3.5 beta 2. Končna različica bo menda na voljo še pred majem.

http://www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji