Objavljeno: 5.7.2007

Učinki članstva v EU na področju IT

Članstvo v EU bo odločilno vplivalo na tržišča IT v desetih članicah, ki so se EU pridružile leta 2004. Po mnenju raziskave analitske hiše IDC bodo posredni in neposredni viri v obdobju od 2004 do 2013 dvignili investicije v IT za več kot za 2.2% letno. Tako bo v vseh državah na voljo dodatnih 27,6 milijard USD za nadgradnjo infrastrukture ter za programsko opremo in storitve, medtem ko naj bi v Sloveniji iz tega naslova pridobili dodatnih 740 milijonov USD.

Sedanji ekonomski kazalci dokazujejo, da je članstvo v EU dobro vplivalo na ekonomski razvoj desetih članic, ki so se EU pridružile leta 2004. Sodeč po podatkih Eurostata so imele nove članice, z izjemo Malte, stopnjo rasti BDP nad povprečjem EU-15 in jo v letu 2005 presegle za 1.5%, v lanskem letu pa za 2,6%. V Sloveniji se je BDP leta 2006 zvišal za 4.8%, v Estoniji in Latviji pa za več kot 10%, kar ju je uvrstilo med najhitreje se razvijajoča gospodarstva na svetu.

Članstvo v EU pa je ugodno vplivalo tudi na trg IT. Medtem ko so potrošniki zvišanje BDP izkoristili za nakup ali nadgradnjo IT, so ga podjetja, pod dodatnim mednarodnim pritiskom, porabila za prilagoditev čedalje bolj konkurenčnemu okolju. Po mnenju IDC predstavljajo predpisi, katerih vpliv se pogosto podcenjuje, ključno spodbudo za razvoj tržišča IT. EU je namreč predpisala vrsto politik in navodil, v katerih je uporaba IT ključna, od dobro znane telekomunikacijske zakonodaje in zakonov o varstvu podatkov do manj znanih zakonov, kot je npr. zakon o digitalnih podpisih.

Zaradi razlik v gospodarstvu, stopnji razvoja IT, podjetništva in tujih neposrednih vlaganj se bo vpliv razlikoval od države do države. Da bi spodbudili rast IT in gospodarski razvoj, bodo morali ponudniki IT upoštevati dodeljevanja direktnih sredstev ter različne zakonodajne in reformne iniciative, ki so pogosto odvisne od rešitev, ki jih omogoča IT. Finančno breme pomagajo javnim in privatnim organizacijam nositi nacionalni razvojni načrti držav članic, ki omogočajo strukturirana vlaganja v prioritetna področja, ki so jih identificirale nacionalne vlade in iniciative EU kot je npr. i2010, ki predvideva razvoj javnih storitev s pomočjo IKT.

Največ koristi od direktnih vlaganj in ostalih finančnih sredstev, vključno s subvencioniranimi posojili, ki omogočajo investiranje v razvoj IT, imajo javna uprava ter majhna in srednja podjetja. Glede na novo raziskavo IDC bo potrošnja za IT med desetimi novimi članicami EU v obdobju od 2004 do 2013 rasla s povprečno letno stopnjo skoraj 12%. Skupni učinek različnih komponent EU pa bo glavni razlog, da bo skupna potrošnja za IT v letu 2013 višja za več kot 22%, v Sloveniji pa za 14%.

Učinki članstva v EU na porabo sredstev za IT v Sloveniji.

Učinki financiranja projektov na porabo sredstev za IT v EU.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji