Objavljeno: 6.2.2003

Učinkovitejši programski video nadzor

Podjetju ObjectVideo je uspelo tisto, kar mnogi poskušajo že dalj časa - ustvariti programsko opremo, ki lahko analizira video posnetke v realnem času. Programska oprema Video Early Warning 1.0 omogoča spremljanje dogajanja na digitalnih video kamerah in opozarjanje na ključne spremembe. Program omogoča nastavitev pravil za vsako kamero, ki so lahko tudi precej fleksibilna. Tako naj bi po podatkih proizvajalca program lahko poleg nedovoljenega gibanja in drugih očitnih sprememb v sliki, zaznaval celo odmetavanje smeti na ulici, mogoče pa je celo določiti pravila glede na barvo predmetov.

Nekatere tehnologije, ki so vgrajene v program Video Early Warning so pri ObjectVideu dobili iz raziskav ameriške vojske; med bolj zanimive zagotovo sodi možnost nastavitev dovoljenega gibanja, kot je denimo valovanje dreves v vetru, kar znatno zmanjša število nepotrebnih alarmov in izboljša delovanje sistema. Kljub temu pa v podjetju zagotavljajo, da različica 1.0 ne vsebuje biometričnih tehnologij, ki bi lahko služile za prepoznavo ljudi, denimo prepoznava obraznih potez ali šarenice.

Trenutno za nadzorne video kamere skrbijo varnostniki, vendar raziskave kažejo, da ti pogosto zgrešijo ključne dogodke, strokovnjaki pa ugotavljajo, da takšno delo ni primerno za ljudi. Prav zaradi tega, in seveda visokih stroškov, ki so povezani z najemanjem varnostnikov, je tovrstna programska oprema že dalj časa zelo pričakovana stvar.

Dejstvo, da je Video Early Warning programska rešitev, jo naredi veliko bolj fleksibilno in uporabno kot druge rešitve, ki temeljijo na posebni strojni opremi, hkrati pa je zaradi tega tudi cenovno precej ugodna. Osnovna različica v ZDA stane 55 tisoč dolarjev, vključuje pa programsko opremo in strežnik z dvema Intelovima procesorjema ter namestitev, konfiguracijo in podporo. Program deluje zgolj z digitalnimi video kamerami, ki jih je mogoče priključiti tudi preko vmesnika USB ali omrežne karte.

http://www.objectvideo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji