Objavljeno: 18.7.2012

Učinkovitejši projektorji

Raziskovalci univerze North Carolina State University so v sodelovanju z družbo ImagineOptix dosegli pomemben preboj na področju učinkovitosti sistemov za projekcijo slike, ki jih danes srečamo v sodobnih projektorjih. Težava današnjih izdelkov je namreč v njihovi slabi učinkovitosti.

Tradicionalni projektorji za osvetlitev zaslonov LCD uporabljajo nepolariziran svetlobni vir (žarnice, diode LED,...), ki ga moramo pred uporabo polarizirati s posebnim filtrom. Toda ti filtri so izredno neučinkoviti in za nadaljnjo rabo prepustijo le okoli 50% v osnovi ustvarjene svetlobe. Ostanek se spremeni v toploto, kar pomeni dodatno porabo energije potrebne za hlajenje celote, predstavlja pa tudi omejitev glede velikosti, saj celoten sistem potrebuje zato precej prostora.

V univerzi NC State so uspeli razviti nov tip polarizacijskega filtra, imenujejo ga PGPCS (polarization grating-polarization conversion system), ki učinkovitost domala podvoji - le okoli 10% svetlobe se na koncu spremeni v odvečno toploto.

Dosežek je še posebej pomemben za področje miniaturnih, tako imenovanih piko projektorjev, ki jih že danes nekateri vgrajujejo v mobilne naprave, tudi telefone. Nov dosežek bi lahko omogočil, da bi proizvajalci ustvarili še manjše in manj potratne projektorske mehanizme, ki bi morda lahko postali sestavni del vsakega telefona in tablice, morda tako kot so to danes postali digitalni fotoaparati.

http://news.ncsu.edu/releases/wms-escuti-projector/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji