Objavljeno: 17.3.2003

Ultraširokopasovna brezžična omrežja

Po tem, ko je brezžični ethernet WiFi po standardu 802.11b postal skorajda vsakdanja oprema in si hitrejša standarda 802.11g in 802.11a že utirata pot, se skupina IEEE pripravlja na sprejem novega standarda za brezžični prenos podatkov, ki uporablja ultraširokopasovno tehnologijo (ultrawideband, UWB) in naj bi do jeseni dobil tudi svoje uradno ime IEEE 802.15.

Tehnologijo, ki omogoča UWB je pred 15 leti razvila ameriška vojska za radarske sisteme. V zadnjih mesecih se je na tehnologijo UWB pričelo osredotočati vse več podjetij, ki vidijo v njej možnost prenosa podatkov z znatno višjo hitrostjo kot ga omogoča WiFi. UWB za prenos podatkov uporablja znatno večjo pasovno širino, več tisoč MHz, prenos podatkov pa naj bi sprva dosegal 100 Mb/s, teoretično pa tudi do gigabita na sekundo.

UWB pa ima eno precej veliko slabost in sicer v dometu. Ker uporablja širok frekvenčni spekter, mora biti moč signala zelo nizka, saj bi sicer UWB naprave motile druge naprave, zato je domet omejen na 10 metrov. Zaradi tega UWB najverjetneje ne bi mogel zamenjati vmesnikov WiFi-ja v poslovnih okoljih, zagovorniki tehnologije pa računajo predvsem na uporabo v napravah zabavne elektronike. Zaradi visokih hitrosti prenosa podatkov, bi se UWB lahko uporabljal tudi za prenos videa do, denimo digitalnih LCD televizorjev.

UWB trenutno podpira večje število podjetij, med drugim tudi Intel in Motorola, a vsak med njimi ima nekoliko drugačen pristop. Pri IEEE pričakujejo, da bodo poleg trenutnega imeli še vsaj dva sestanka za usklajevanje podrobnosti, končna določila 802.15 pa naj bi dorekli do septembra. Po napovedih proizvajalcev bi tako lahko prve naprave, ki bodo uporabljale UWB prišle na trg v začetku 2004.

http://www.ieee.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji