Objavljeno: 25.3.2002

Unisys ES7000/200

Podjetje Unisys je predstavilo drugo generacijo doslej največjega večprocesorskega strežnika z Intelovo arhitekturo, ki za strežbo uporablja operacijski sistem Windows 2000 Datacenter Server. Novi strežnik Unisys ES7000/200 gradi na osnovi svojega predhodnika, torej arhitekturi Cellular MultiProcessing (CMP), s katero lahko imamo v strežniku vgrajenih do 32 procesorjev. V dosedanjem modelu so bili vgrajeni procesorji Pentium III Xeon s takti do 900 MHz, odslej pa so na voljo tudi zmogljivejši procesorji Intel Xeon MP (z jedrom Pentiuma 4) s takti 1,4 oziroma 1,6 GHz. Poleg tega je novi sistem že pripravljen za uporabo procesorskih modulov, ki bodo vsebovali 64-bitne procesorje Itanium, vendar ti pridejo na vrsto nekoliko kasneje. Zanimiva pa je možnost, da bodo lahko v istem strežniku prisotni tako 32-bitni kot 64-bitni procesorji.

Taka izvedba je mogoča zaradi vgrajene podpore za procesorsko particioniranje, kjer lahko na posameznih skupinah procesorjev uporabljamo lasten operacijski sistem, neodvisen od drugih, ki delujejo na preostalih procesorjih. Na ta način Unisys ES7000/200 zagotavlja funkcionalnost, ki jo srečamo le še v mainframe in dražjih strežnikih Unix.

Pomembna novost novega strežnika je tudi vključitev povsem nove nadzorniške tehnologije, ki so jo pri Unisysu poimenovali Unisys Server Sentinel. Ta služi za spremljanje delovanja sistema, detekcijo in odpravljanje napak in do neke mere celo njihovo napovedovanje. Sistem omogoča popravljanje napak tako na strojenm kot programskem nivoju, kar so doslej ponudili le pri družbi IBM. Poleg nadzora delovanja isti sistem pomaga tudi pri optimizaciji izkristka sredstev v sistemu. Cilj sistema je zanesljivost delovanja, ki je značilna le za mainframe računalnika.

Novi strežnik je primeren za najzahtevnejše poslovne obdelave podatkov, kot so podatkovna strežba, podatkovno skladiščenje in analiza OLAP, poslovna inteligenca in druge zahtevne naloge. Zaradi večprocesorskega pristopa in centraliziranega nadzora je precej preprostejši za uporabo in nadzor kot pa gruče manjših strežnikov. To se še posebej pozna pri delu z bazami podatkov, ki jih zaradi tega ni treba razvijati na manjše enote. Unisys ES7000/200 bo na voljo od aprila, cene pa se v ZDA gibljejo od 100.000 do milijon ameriških dolarjev.

http://www.unisys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji