Objavljeno: 6.3.2002

UPnP na ogled

Standard Universal Plug and Play, ki ga je zasnoval Microsoft, sedaj pa ga podpirajo vsi večji igralci v računalniški industriji, ima še velike potenciale. Standard omogoča samodejno odkrivanje in prijavljanje različnih omrežnih izdelkov in delo z njimi. Na konferenci IDF je bilo moč v živo videti UPnP združljiv usmerjevalnik Linksys, UPnP združljive omrežene ročne računalnike iPaq in celo UPnP združljiv Hi-Fi sistem. Slednjega je bilo moč (prek omrežja) uporabljati kot izhodno napravo za predvajanje datotek MP3, ki so se fizično nahajale na iPaqu.

Ena od načrtovanih uporab tega standarda predvideva tudi >>univerzalno<< tiskanje, ki bo odpravilo potrebo po tiskalniških gonilnikih. UPnP združljiv tiskalnik bo v obliki datoteke XML opisal svoje grafične zmogljivosti, ki jih bo računalnik ustrezno uporabil. Natanko to sicer počnejo današnji gonilniki, vendar so odvisni od operacijskega sistema.

Trenutno sistem UPnP podpira Microsoft Windows XP, spretni hekerji pa so TCP vrata 5000 in UDP 1800, ki jih protokol uporablja za >>poslušanje<< naprav UPNP, že izrabili za morebitni vdor v sistem. Ta je (bil) možen zaradi napake v operacijskem sistemu, zato je celo FBI uporabnike pozival, naj si servis UPnP v novih Oknih izklopijo, vsaj kadar ne uporabljajo UPnP naprav.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji