Objavljeno: 18.8.2012

Upogljivi akumulatorji

Korejci so resno zagrizli v izziv, kako ustvariti upogljive elektronske komponente za mobilne naprave prihodnosti. Po tem, ko je LG nedavno objavil načrt za razvoj upogljivih zaslonov OLED, ki jih skoraj ne bo mogoče razbiti, so velik korak do upogljivih naprav naredili v korejskem raziskovalnem inštitutu KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology).

Tam so uspeli ustvariti delujoči akumulator iz litijevih ionov, ki ga je mogoče upogibati, brez da bi ta bistveno spremenil lastnosti hranjenja energije. To je vsaj tako velik dosežek, kot razvoj upogljivih zaslonov, saj akumulatorji predstavljajo poglavitni sestavni del v mobilnih napravah in hkrati tudi največjo komponento, ki bi bila morda največja ovira k napravam, ki jih recimo lahko zvijemo v tulec med prenašanjem.

Upogibanje energijskih celic sicer vendarle nekoliko vpliva na zmogljivost hrambe energije, vendar v še sprejemljivih okvirjih. Po stotih upogibanjih za okoli 16 mm je prototip izgubil okoli 7% energijske zaloge proti 3%, kot se dogaja pri standardnih akumulatorjih. Toda to je izguba, ki se jo menda z nadaljnjim razvojem lahko še izboljša, če že ne povsem odpravi.

Seveda je še precej prezgodaj, da bi natančno napovedovali, kdaj bomo iz vseh teh upogljivih sestavnih delov videli upogljive telefone ali tablice, vendar raziskovalci menijo, da se bo to zgodilo še precej pred koncem tega desetletja.

http://www.kaist.edu/edu.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji