Objavljeno: 2.5.2007

Upor na Digg.com

V času delavskih demonstracij je hud upor doživela tudi priljubljena spletna stran Digg.com, ki spremlja novice iz praktično celotnega spleta in jih razvršča na podlagi glasovanja uporabnikov. Vendar so imeli protestniki popolnoma drugačne motive kot delavski razred.

Ker so se na strani znašli nekateri članki s šifrirnimi ključi za odstranjevanje zaščite pred kopiranjem nosilcev HD-DVD, so jih moderatorji strani odstranili, saj so se zaradi zlorabe intelektualne lastnine zbali morebitnih neugodnih posledic za obstoj Digg.com.

Uporabnike je odločitev o izbrisu tako zbodla, da so sklenili udariti nazaj in to kar s sredstvi, ki jih ponuja Digg.com. Spisali so še več člankov o (predvsem enem) šifrirnem ključu in jim podelili toliko glasov, da so v nekem trenutku zasedli celotno naslovnico Digg.com (15 člankov).

Ustanovitelj Digga Kevin Rose, ki oddaja tudi podcast Diggnation, katerega sponzor je prav konzorcij HD-DVD, je stran začasno celo umaknil, kasneje pa jo povrnil in celo sam objavil sporočilo s ključem ter dodal, da v prihodnje ne bo več brisal prispevkov s ključem.

Pojasnil je, da je do izbrisa prišlo zaradi bojazni pred morebitno prepovedjo obratovanja strani, vendar je pripravljen upoštevati mnenje uporabnikov, ki so se raje pripravljeni odpovedati Diggu kot se pokloniti "večjemu podjetju" (in se odpovedati svobodi govora op.p.).

Digg.com je trenjutno v procesu normalizacije, saj še vedno prikazuje nekaj člankov z zloglasnim ključem, ki je medtem postal tarča posmeha v internetni skupnosti, o njem pišejo številni blogerji, na YouTube pa mu je nekdo posnel celo pesmico.

Kevin Rose na naslovnici BusinessWeeka

www.digg.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji