Objavljeno: 7.5.2003

Uporabniki ne bodo hiteli s prehodom na Windows Server 2003

Kljub temu, da predstavlja okolje Windows Server 2003 morda največjo novost v Microsoftovem naboru izdelkov za letošnje leto, pri družbi Gartner ocenjujejo, da se bodo kupci zanj odločali počasneje od pričakovanj. Raziskava, ki so jo opravili pri družbi Gartner, navaja, da danes še okoli 60 do 70% strežnikov z okoljem Windows uporablja različico NT 4, čeprav jo je Microsoft uradno že nehal podpirati, pod pritiskom javnosti pa nato to podporo podaljšal najprej do konca letošnjega leta, kasneje pa še v leto 2004. Pri Microsoftu se sicer ne strinjajo z Gartnerjevo oceno, saj menijo, da danes okolje Windows NT 4 uporablja le še 35% uporabnikov.

Raziskava, ki so jo sicer opravili predvsem v ZDA, nadalje kaže na to, da bo do konca leta 2003 na okolje Windows Server 2003 prešlo le okoli tretjina uporabnikov, od teh pa bo 80% takih, ki imajo okolje Windows NT 4. Še posebej so do novega strežniškega sistema >>hladni<< uporabniki s strežniki Windows 2000, saj gre večinoma za nove namestitve in zato ne vidijo pravih razlogov za prehod na novo različico.

Mnogi tudi čakajo, da bo Microsoft pripravil prvi komplet popravkov za okolje Windows Server 2003, ki ga lahko pričakujemo okoli konca letošnjega leta. Precej je tudi takih, ki so jasno povedali, da bodo preskočili novo različico strežniškega sistema in počakali na tisto z delovnim imenom Blackomb, ki jo pričakujemo v letih 2006 ali 2007. Razlogi pogosto niso tehnične, temveč poslovne narave (dosedanje investicije se morajo najprej zaključiti).

Pri Gartnerju vidijo možnost spremembe te slike predvsem tedaj, ko bo Microsoft zaključil z razvojem novih strežniških izdelkov, kot je recimo Exchange Server 2003. Če bodo izdelki zahtevali nov operacijski sistem, bo to eden večjih razlogov, da se kupci odločijo za migracijo.

Pri Gartnerju tudi ocenjujejo, da se bo del dosedanjih uporabnikov strežnikov Windows preusmeril na Linux, takih pa naj bi bilo okoli 2%. Poudarjajo, da gre sicer za majhen odstotek, vendar za ne prav majhno število strank. Microsoft sicer Windows Server 2003 pozicionira kot korporacijski operacijski sistem, ki bo kot tak nadomeščal sistem Unix, vendar raziskave kažejo za zdaj predvsem to, da ima izdelke največje tekmece med drugimi različicami okolja Windows. Od pohoda na ozemlje Unixa bo odvisna do neke mere tudi 64-bitna različica strežnika, ki pa je še precej nova in je kupci še ne poznajo dovolj.

Čeprav se pri Microsoftu ne strinjajo z vsemi ugotovitvami, se zavedajo, da bodo morali kar precej postoriti, da bi povečali prodajo strežnikov Windows Server 2003. Eden takih korakov je pospešeni razvoj navizdenih strežnikov, za katere so kupili tehnologijo od podjetja Connectix. Microsoft tako namerava novi Virtual Server uporabiti v navezavi z novim okoljem Windows Server 2003, uporabnikom, ki še vedno želijo ali potrebujejo okolje NT 4 pa nudijo uporabo le tega znotraj navideznih strežnikov.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji