Objavljeno: 1.5.2002

Uradna imena za nove 64-bitne procesorje

AMD in Intel sta skoraj sočasno oznanila uradna imena svojih prihajajočih 64-bitnih procesorjev. AMDjev novinec, doslej znan pod imenom Sledgehammer, bo v končni različici nosil ime Opteron. Intelov novinec, doslej znan pod delovnim imenom McKinley, pa bo imel precej manj nenavadno in pravzaprav pričakovano ime - Itanium 2.

Tako kot v imenu, se oba novinca precej razlikujeta tudi v zgradbi. Itanium 2 gradi na doslej znani arhitekturi prve generacije Itaniumov, le da bo po ocenah proizvajalca že na začetku nudil ena in pol do dvakrat višjo zmogljivost od današnjega izdelka. Za razliko od Intela, ki je svoje 64-bitne procesorje zgradil na povsem novem naboru ukazov, se je AMD odločil za nadgradnjo dosedanje arhitekture x86 (v 32-bitni različici) s 64-bitnimi registri in ukazi. S tem bo Opteron lahko izvajal tako 32-bitne kot 64-bitne programe, konkuriral pa naj bi zlasti današnjim procesorjem Xeon (Opteron bo mogoče uporabljati v tja do osemprocesorskih sistemih). Pomembna zmaga za AMD je tudi nedavna objava, da bo Microsoft v svojih izdelkih podprl arhitekturo x86-64, medtem, ko je doslej podpiral le Intelovo alternativo. Zanimivo je, da bo Microsoft 64-bitne ukaze podprl v 32-bitnih različicah okolja Windows in ne s posebno 64-bitno različico, tako kot pri procesorjih Itanium.

Tekmeca sta še v razvoju, zato tehnične podrobnosti še niso povsem dorečene. Itanium 2 bo na voljo že sredi letošnjega leta, medtem ko Opteron lahko pričakujemo konec leta ali v začetku 2003.

http://www.amd.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji