Objavljeno: 9.4.2017

Utrinek iz Shenzena

Tisti, ki Monitor spremljate na Facebooku, ste verjetno opazili, da smo se pred nekaj dnevi na poti do Huaweieve centrale (o čemer več v naslednjih dneh) ustavili v Hong Kongu in že na letališču pokukali v vitrine tehnoloških igrač, o katerih ponavadi pišemo v Monitorju. Prvi pogled je obetal, navsezadnje ni še dolgo tega, kar so bile azijske dežele tiste, kjer se je dalo tehnološke igračke kot so računalniki in telefoni, dobiti najceneje. In res, osemjedrna Nokia 6, telefon s 5,5-palčnim zaslonom, 4 GB pomnilnika, 64 GB shrambe je, preračunano, stala le 253 evre. Toda ne, danes so Nokie pač le še ene izmed cenenih androidnih izdelkov, ki s podobnimi specifikacijami stanejo bolj ali manj enako. Drugi pogled, na telefone Huawei, Samsung, LG in, da Apple, je pokazal, da so cene približno enako visoke kot pri nas.

Potovanje smo nadaljevali čez kitajsko mejo in poizkusili tam.

(Medklic – Hong Kong je sicer (od leta 1987) kitajski, vendar do leta 2037 le na pol, njegov sistem ostaja kapitalističen, za prehod na Kitajsko pa nas ustavi čisto prava meja. Taka, kjer uradnike veliko bolj zanima kdo si, kot kaj nosiš s seboj.)

Šest nadstropij čistega "geekovskega" užitka!

Shenzen (izg. Šendžen), obmejni kitajski kapitalistični čudež, mesto, ki je v zadnjih 30 letih iz manjšega mesteca naraslo v metropolo z 12 milijoni prebivalcev, in kjer po nekaterih virih izdelajo 90% svetovne elektronike, je obetal, da bo drugi poskus z ugodnimi cenami bolj uspešen. Še bolj natančno - obisk Huaqiangbei marketa je to obetal, prav tukaj je namreč izložbeno okno v kitajsko proizvodno verigo in hkrati v končne izdelke svetovnih gigantov zabavne elektronike, med katerimi je vse več kitajskih podjetij. Če je bilo še pred nekaj leti za kitajske izdelke moč že na daleč ugotoviti, da so le cenena kopija uveljavljenih izdelkov, danes na nekaterih področjih že trdno vodijo (npr. DJI, kitajsko zagonsko podjetje, ki je doma prav iz Shenzena), na drugih pa se vodilnim nevarno približujejo (Huawei je pri mobilnih telefonih trenutno tretji na svetu, za Samsungom in Applom).

Na voljo je - vse.

Šest nadstropna trgovska hiša, ki smo jo obiskali, se v pritličju začne moderno, z modernimi razstavnimi prostori Huaweia, Samsunga, Oppa, prek lokalnih proizvajalcev je prisoten tudi Apple (mimogrede, tudi Applovi izdelki, četudi »Designed in California«, se izdelujejo v Shenzenu), nadaljuje z računalniki in prenosniki Lenovo, MSI, Asus, pa tudi Dell in HP. Nadstropje višje je rezervirano za letalnike, naprave za navidezno resničnost, električne rolke, kamere, takšne in drugačne. Še višje najdemo fotoaparate in projektorje, medtem ko so višja nadstropja že visoko specializirana in namenjena podjetjem, ki si želijo ustvariti ali posodobiti svoje dobaviteljske povezave. Napajalniki, matične plošče, množica najrazličnejših elektronskih komponent in, na koncu kar dve nadstropji najrazličnejših LED svetil. Impresivno.

Časi, ko so se kitajski proizvajalci drenjali na neuglednih stojnicah, so mimo.

Ah da, kje smo že ostali? Cene, te nas zanimajo, mar ne? Hja, enake kot pri nas, bolj ali manj nobene razlike nismo opazili. »Dragi« telefoni (500, 600, 700, 800 evrov), ki jih videvamo pri nas (Galaxy S7, Huawei P9/Mate 9, LG G5), toliko stanejo tudi tam. Razlike najdemo pri modelih, ki so namenjeni širšim množicam, predvsem v tem, da tu nastopajo drugačni modeli kot pri nas (primer je Samsungova serija Galaxy C, ki je pri nas ni) in pri najcenejših modelih, ki jih je pri nas redko najti. Kar pa seveda pomeni, da jih zlahka najdemo na kitajskih spletnih straneh (GearBest, DX,…), kjer spet – stanejo približno enako. Malo.

Nekateri modeli telefonov niso namenjeni svetovnemu tržišču, zato smo morali njihova imena prevajati z Google Translate.

Ste vedeli, da ima Samsung tudi preklopni telefon, in to tak, ki ima zaslon na obeh straneh poklopa?

Svetovne cene je seveda izenačil internet, pa tudi bitka po čimmanjših maržah, za dodatek pa še poštna politika, ki omogoča, da prek interneta naročene pošiljke iz kitajske dobivamo zastonj. 

GoProju gre menda slabo. Zakaj le?

Kamere za avtomobile, tudi take z zasloni v vzvratnemu ogledalu.

Rolke na vsakem koraku. Električne, seveda.

Thinkpad, ki ni črn!?

Pa vendar - se še komu zdi, da sta dva telefona enaka? Galaxy S7 Edge in najnovejši Mate 9 Pro.

Kaj pa tile S v kvadratku? Apple in njegovi iPhoni 6s, morda?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji