Objavljeno: 2.4.2008

UVK ugotovil še eno Telekomovo zlorabo

Urad za varstvo konkurence je po treh letih in pol zaključil postopek ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja in izdal odločbo, da je Telekom Slovenije v obdobju od 17.1.2001 do 5.9.2005 zlorabljal svoj prevladujoči položaj na trgu ADSLa s tem, da je neupravičeno pogojeval vzpostavitev ADSL priključka prek svojega omrežja s sprejemom dodatnega pogoja predhodne vzpostavitve ISDN priključka. Urad je glede druge domnevne zlorabe, Telekomovega oglaševanja zgolj SIOLa, postopek ustavil. UVK bo izrekel še kazen za prekršek v višini od 125.000 do 375.000 evrov.

Pričakujemo lahko, da bo Telekom odločbo UVK izpodbijal v postopku na Upravnem sodišču, saj meni, da nikoli ni zlorabljal svojega monopolnega položaja ter da mu je z odločbami UVKja kršena nedotakljiva pravica do svobodne gospodarske pobude. Razen tega je okrnjen Telekomov ugled in dobro ime, ki je plod dolgoletnega korektnega poslovanja. Urad za varstvo konkurence je do sedaj izdal štiri odločbe o Telekomovih zlorabah prevladujočega položaja na trgu telekomunikacijske infrastrukture, od katerih so tri že postale pravnomočne.

Oškodovani naročniki, ki so po nepotrebnem kupovali priključek ISDN (in ISDN telefonski aparat) in zanj plačevali višjo naročnino kot na običajni priključek, lahko sedaj sprožijo odškodninske tožbe za povrnitev po nepotrebnem plačanih zneskov. Po izračunu v Financah so bili posamezni naročniki oškodovani za zneske od 200 do 450 evrov. Telekom je od leta 2001 do 2005 prodal prek 100 tisoč priključkov ADSL in ob tem prodal še kakšnih 60 do 80 tisoč priključkov ISDN, tako da je na račun prisilne vezave priključkov protipravno zaslužil od 15 do 25 milijonov evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji