Objavljeno: 7.3.2004

UWB bo združeval različne standarde

Vse kaže, da bo naslednja generacija brezžične omrežne tehnologije z imenom UltraWideBand (UWB) predstavlja temelj za brezžične različice številnih današnjih ožičenih vmesnikov. Poleg tega, da bo UWB precej povečal hitrosti prenosa podatkov, glede na današnje standarde 802.11 a/b/g (440 do 480 Mb/s proti današnjim 11 do 54 Mb/s), bo fizični radijski vmesnik lahko prenašal tudi številne druge protokole, med drugim USB, firewire in morda celo bluetooth. V definicijo tehničnih temeljev so se vmešali vsi veliki proizvajalci, na čelu z Intelom, Motorolo in Texas Instrumentsom.

Nedavno je prišlo do odločitve združenja MultiBand OFMD Alliance (MBOA), ki ga podpirata Intel in Texas Instrumens, da združenje izstopi iz projektne skupine IEEE 802.15.3a, pod katerim naj bi nastal nov standard UWB. Razlog je ta, da se IEEE ni mogel odločiti o predlogu skupine MBOA in Motorole na drugi strani. Zato namerava MBOA sama dokončati tehnične temelje za fizični komunikacijski nivo in nivo MAC, ta predlog pa bodo nato vrnili v last IEEE predvidoma še pred poletjem. Motorola medtem razvija svojo različico.

Intel je s partnerji šel celo dlje. Napovedal je, da bodo do konca leta pripravili specifikacijo WUSB (Wireless USB), ki bo omogočila komunikacijo na nivoju vmesnikov USB 2.0 prek brezžičnih povezav. Tedaj naj bi druga delovna skupina, v kateri je tudi Motorola, razvila brezžično podlago za prenos protokola firewire, imenovano Firewireless, kar bo vmesnik UWB poneslo tudi močno na področje zabavne elektronike. Potekajo pa tudi pogovori z združenjem Bluetooth SIG, po katerem naj bi UWB predstavljal fizični nivo tudi za naslednjo generacijo >>modrega zoba<<.

http://www.uwb.org

http://www.wimedia.org

http://www.multibandofdm.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji