Objavljeno: 26.9.2023 07:00

V Hollywoodu dorekli uporabo umetne inteligence

Ceh hollywoodskih scenaristov (WGA) je sklenil dogovor z založniki, s čimer se končuje 146 dni dolga stavka, ki je doslej druga najdaljša v zgodovini. Stavka je potekala zaradi slabih pogojev dela, nizkih plačil in neurejenega statusa uporabe umetne inteligence, kar je grozilo človeškemu delu. Sprejeti dogovor morajo potrditi še organi sindikatov.

Podrobnosti sicer ne razkrivajo, je pa znano, da dogovor ureja boljše plačilo za delo scenaristov, plačila iz prihodkov zaradi predvajanja pretočnih vsebin in uporabo umetne inteligence. Njena uporaba pri ustvarjanju vsebin bo močno regulirana, predvsem pa transparentna. Dogovor mora sedaj potrditi stavkovni odbor, potem pa še članstvo sindikatov, ki sestavljata ceh.

Še vedno pa ni zaključena stavka igralcev, katerih sindikat SAG-AFTRA se je kasneje pridružil stavki scenaristov. Zaradi obeh stavk je zastala produkcija filmov, serij in oddaj, kar je imelo več milijard dolarjev posledic. SAG-AFTRA je pozdravil sprejetje dogovora z WGA in pozval k rešitvi stavkovnega spora tudi z igralci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji