Objavljeno: 6.7.2003

Valilnica novih varnih internetnih rešitev

Intel in Hewlett-Packard sta se nedavno pridružila konzorciju podjetij, ki nameravajo - s pomočjo akademikov - zgraditi skupno okolje za razvoj novih internetnih tehnologij. Z rastjo interneta je namreč vse bolj težavno razvijati nove storitve, ne da bi obenem motili delovanje omrežja. Z novimi tehnologijami bi si sicer lahko pomagali pri zgodnjem odkrivanju napadov v omrežju, ali omogočili samodejno popravljanje internetnih prenosnih poti.

Največja težava pri razvoju takih storitev je preizkušanje le-teh, saj mora biti preizkusno okolje približno enako obsežno, kot je Internet. Seveda niso zgradili še enega omrežja, ki bi bilo tako obsežno - raje so svoj projekt obesili neposredno na pravi Internet. PlanetLab, kot se projekt imenuje, je omrežje računalnikov v Internetu, v katerem lahko raziskovalci preizkušajo razpršene omrežne programe in storitve, kot so iskalniki, ali novi usmerjevalni in imenovalni protokoli.

Raziskovalci iz 62 izobraževalnih ustanov so povezali 160 strežnikov na 65 krajih po svetu, cilj je povezati 1000 računalnikov, do konca leta naj bi jih bilo vsaj 300. Intel je že prispeval 100 strežnikov, HP pa 30.

http://www.planet-lab.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji