Objavljeno: 17.9.2002

Varnejši SQL strežnik

Naslednja različica strežnika Microsoft SQL Server, ki nosi kodno ime >>Yukon<< bo vsebovala dolg seznam novih varnostnih dodatkov, ko bo ugledala luč sveta v letu 2003. Microsoftova SQL ekipa je porabila več kot mesec dni pri preverjanju programske kode, da bi odkrili morebitne varnostne luknje.

Yukon bo vseboval možnost lažjega dodajanja varnostnih popravkov. Sedaj morajo administratorji baz namestiti vsak popravek posebej, kar zahteva več korakov, večjo pazljivost in zaradi tega so napake pogostejše.

Ravno tako bo onemogočen javni dostop do vseh tabel, kar bo hekerjem onemogočilo možnost vdora. Microsoft je že doslej omejil javni dostop do podatkov, vendar je še vedno dovoljeval dostop do nekaterih informacij, ko je na primer dostop do meta podatkov.Yukon bo v bodoče poskrbel tudi za varno namestitev, kar pomeni, da bo tudi konfiguracija sistema hitrejša, saj ne bo potrebno nastavljati varnostnih pravic za vse. Vse je že pripravljeno, potrebne bodo samo še manjše prilagoditve.

V novem sistemu bo tudi možno natančnejše dodeljevanje pravic uporabnikom. Do sedaj je administrator lahko določil, da lahko nekdo na primer od informacij o zaposlenih vidi samo ime in telefonsko številko. S prihajajočim Yukonom pa bo mogoče nastaviti, da lahko dostopa recimo samo do informacij o delavcih iz svojega oddelka.

Preverjanje varnosti SQL strežnika je del Microsoftove pobude, ki jo je postavil Bill Gates, da izboljšajo varnost v vseh svojih izdelkih. Varnost je pri podatkovnih zbirkah še posebnega pomena, saj so velikokrat na udaru, ko hekerji želijo dobiti informacije od podjetja (recimo številke kreditnih kartic)

Nova generacija podatkovne zbirke bo imela novo arhitekturo shranjevanja podatkov, da bi omogočila lažje iskanje in uporabo podatkov. Tudi nova različica operacijskega sistema Windows, s kodnim imenom >>Longhorn<<, bo uporabljala Yukonovo arhitekturo shranjevanja podatkov. Testna različica Yukona je načrtovana v začetku leta 2003, končna pa proti konca leta.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji