Objavljeno: 2.6.2006

Varno plačevanje sistema Activa

Na tiskovni konferenci so predstavniki bank članic sistema Activa s partnerjema Mastercard in Visa premierno predstavili delovanje najnovejšega varnega načina plačevanja storitev prek spleta. Sistem uporablja Mastercardovo tehnologijo »SecureCode« in Visino »Verified by Visa«. Varnost običajnega spletnega kupovanja, kjer uporabnik v spletni obrazec vpiše le številko kreditne kartice in trimestno varnostno kodo z zadnje strani kartice, je v primeru uporabe nove storitve zvišana tako, da mora uporabnik v obrazec vpisati tudi enkratno kodo, ki jo generira čip na pametnih karticah Activa in se prikaže na posebnem bralniku.

Testni nakup, ki smo ga imeli priložnost videti, kaže tudi na to, da je pri uporabi tega sistema odgovornost za varnost v celoti prepuščena banki in ne več sami spletni trgovini, kar je gotovo prednost za vse vpletene. Takoj po vpisu številke kartice in podatka o tem kdaj kartica poteče, se namreč odpre spletni vmesnik banke ponudnice novega sistema (in ne več spletne trgovine). Tam se izpiše koda, ki jo mora uporabnik vtipkati v bralnik pametne kartice in iz njega potem prepisati enolično generirano kodo. Ko banka na ta način potrdi istovetnost uporabnika, se transakcija izvrši, uporabnik pa preide nazaj v spletne strani spletne trgovine.

Sistem seveda deluje le s pametnimi bančnimi karticami, te pa zaenkrat ponujajo le banke sistema Activa. Predstavniki Mastercarda in Vise pravijo, da je sistem odprt za vse banke, vendar pa zaenkrat velja, da večina uporabnikov do njega vendarle nima odstopa (ker ga naše največje banke ne podpirajo).

www.activa.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji