Objavljeno: 11.6.2003

Večina pomnilniških sistemov je danes že omreženih

Podjetje IDC je v nedavni raziskavi ugotovilo, da so po finančnem prihodku omrežni pomnilniški sistemi prvič v zgodovini presegli prihodek pomnilniških sistemov neposredno povezanih na strežnike. Prehod se je zgodil v časih, ko prodaja pomnilniških sistemih nekoliko nazaduje, saj so v zadnjem četrtletju zabeležili padec prodaje za približno procent. Zanimivo, da je padec prodaje zabeležen, kljub temu, da je rast pomnilniškega prostora med tem narasla za kar 49%. Celoten trg pomnilniških sistemov je bil v zadnjem četrtletju vreden 4,8 milijarde dolarjev.

Največji ponudnik pomnilniških sistemov je HP s skupno 1,26 milijarde dolarjev, kljub temu, da jim je promet padel v zadnjem četrtletju s predhodnih 1,36 milijarde dolarjev (iz 27,9% na 26,3%). Sledi IBM, kateremu delež raste (iz 16,2 na 19,1%), tretji pa je EMC (padec iz za 10% na okoli 11,7%). Največji skok v prodaji je doživel Dell na tretjem mestu, kjer je četrtletna rast 37,5%, dosega pa skupno že 7,1% trga. S tem so prehiteli podjetji Sun in Hitachi, kateri obvladujeta vsaka po 5,9% trga.

Toda podatki o vodilnih položajih se razlikujejo od segmenta do segmenta pomnilniških sistemov, pa tudi metodologije zajema podatkov. Če bi recimo upoštevali samo pomnilniške sisteme, ki niso omrežno priključeni, je vrstni red HP, EMC in IBM. Če gledamo samo področja omrežnih izdelkov SAN in NAS, je na prvem mestu EMC, zgolj na področju izdelkov NAS pa Network Appliance. Takšna raznolikost kaže na to, da so razmere na področju pomnilniških sistemov še dokaj nestabilne, proizvajalci pa si prizadevajo najti svoje tržne niše. V bodoče kljub temu lahko pričakujemo konsolidacijo ponudbe, kljub temu, da se bo boj nadaljeval.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji