Objavljeno: 19.7.2008

Večplastna okna za zajem sončne energije

Raziskovalci ameriške tehnične univerze MIT so prišli do novih idej, kako izkoristiti energijo sončne svetlobe. Medtem ko se večina inženirjev v podjetjih ubada predvsem s tem, kako narediti sončne celice bolj učinkovite, so mladi raziskovali iskali nove načine njihove uporabe – in jih tudi našli. Med najboljšimi idejami so brez dvoma večplastna okna.

Ideja se je porodila v projektu izgradnje kar najbolj učinkovitega koncentratorja solarne energije. Med rešitvami so izstopala preprosta večplastna okna, v katerih posamezna plast lovi le določen del (valovno dolžino) sončne svetlobe. Celice za zajem sončne svetlobe so v tem primeru skrite v robovih posamezne plasti in so, ker so pač specializirane le za določen spekter svetlobe, bistveno bolj učinkovite (tudi do 40-krat, v povprečju pa za polovico). Obenem taka večplastna okna še vedno prepuščajo večino svetlobe, zato so primerna za vgradnjo v vse stanovanjske objekte.

Fotovoltaična večplastna okna niso bistveno dražja za izdelavo od tipičnih večplastnih oken (denimo tistih, ki uspešno blažijo hrup), zato raziskovalci menijo, da bi njihova množična uporaba lahko zaživela že čez tri leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji