Objavljeno: 2.4.2007

Večpredstavnost za slepe

IBM naj bi v kratkem predstavil večpredstavni brskalnik Accessibility Browser, (ali krajše A-Browser), ki bo zvočne in video vsebine naredil bolj dostopne tudi slepim in slabovidnim osebam.

Zanimivo je, da je program razvila japonka Dr. Chieko Asakawa, ki je tudi sama slepa in je zaposlena v raziskovalnih laboratorijh IBM v Tokiu. Projekta se je lotila, ker je na spletu zasledila vse več vsebin, ki jih niso bile dostopne.

A-Browser bo slepim in slabovidnim omogočil enake možnosti uporabe večpredstavnih vsebin kot jih miška omogoča zdravim, v IBM ga napovedujejo za konec letošnjega leta, po pričakovanjih pa naj bi bil brezplačen.

Glavno omejitev za slepe predstavlja nezmožnost nadzora nad predvajanjem posnetkov s pomočjo miške, predvsem tistih, ki se začnejo predvajati takoj, ko se naloži stran, in sovpadajo z zvokom bralnika zaslona.

V ta namen bo A-Browser, ki bo sprva podpiral vsebine, združljive z Real Playerjem in Windows Media Playerjem, rezerviral posebne bližnjice na tipkovnici, s katerimi bo nadzor nad vsebinami na spletu preprost.

Dr. Chieko Asakawa

www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji