Objavljeno: 12.3.2003

Velik dan za mobilne procesorje

Procesorji za prenosnike postajajo vse bolj vroče bojišče med proizvajalci procesorjev in ta teden, še posebej sreda, je nek vrhunec dogajanja, saj so vsi trije proizvajalci mobilnih procesorjev predstavili nove rešitve.

Intel je ta dan izbral za uradno predstavitev procesorja Penitum-M, prej znanega pod razvojnim imenom Banias in vezja Certino, ki ima poleg procesorja Pentium-M vgrajeno tudi vezje za brezžični ethernet. Pri Intelu so predstavitev podkrepili s 300 milijonov dolarjev vredno promocijsko kampanijo, izdelke s Pentiumom-M in Certinom pa so doslej napovedali že skoraj vsi proizvajalci prenosnikov. Procesorji bodo beležili takt od 900 MHz do 1,6 GHz.

Pri AMD-ju so isti dan izbrali za predstavitev kar 12 novih modelov procesorjev, med drugim tudi mobilne različice Bartona, njihovega trenutno najzmogljivejšega procesorja za namizne računalnike. Med preostalimi novimi modeli procesorjev jih nekaj predstavlja nadgradnje obstoječih procesorjev, predstavili pa so tudi nove bolj varčne modele za ultra lahke prenosnike. Mobilni Bartoni bodo imeli oznake od 2200+ do 2500+, varčni procesorji od 1400+ do 1800+, nadgradnje trenutnih Atlonov XP-M pa od 2000+ do 2600+, kar očitno pomeni, da so nekateri običajni Athloni zaenkrat zmogljivejši od Bartonov; pri AMD-ju oznake pomenijo dejansko zmogljivost, številke pa so primerljive z taktom Intelovih Pentiumov 4.

Trudijo pa se tudi pri Transmeti, kjer so že teden pred tem napovedali družino procesorjev TM8000, znano pod razvojnim imenom Astro. Te odlikuje povsem nova arhitektura, ki temelji tudi na AMD-jevi tehnologiji HyperTransport in novem jedru, ki zmore izvesti 8 ukazov na procesorski cikel. Transmeta je doslej imela veliko težav s procesorji, ki so bili za mnoge uporabnike prepočasni, poleg tega pa so imeli tudi precej hroščev. TM8000 bo prišel na tržišče šele v tretjem četrtletju,

Za takrat pa AMD načrtuje že novo ofenzivo proti Intelu, saj pripravlja mobilno različico svojega 64-bitnega procesorja Athlon64, ki zmore poganjati tako 32- kot tudi 64-bitne programe.

http://www.amd.com

http://www.intel.com

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji