Objavljeno: 18.8.2011

Velik padec prodaje računalnikov v Evropi

Pri Gartnerju so izračunali, da je v državah zahodne Evrope prodaja osebnih računalnikov (brez tablic) upadla kar za 18,9% glede na enako obdobje leta 2011. Povpraševanje je bilo skromno tako za poslovne (-9%), kot domače računalnike (-27%), še posebej pa so bili pod udarom prenosni računalniki. Prodaja navadnih prenosnikov se je zmanjšala za 20,4%, pri mini prenosnikih in netbookih pa kar za neverjetnih 53%! V tem času se je prodaja nekoč že odpisanih namiznih računalnikov zmanjšala "le" za 15,4.

V drugem četrtletju je nekoč hitro rastoči Acer izgubil prvo mesto po prodaji in zabeležil neverjeten padec prodaje: kar 44,6% manj kot leto pred tem. Prizadele so jih predvsem veliki odpisi zalog in slaba prodaja netbookov. Danes imajo le še 16,2% tržni delež, medtem ko so še lani v tem času imeli 23,7% trga. Na prvo mesto se je zato zavihtel HP, ki je zabeležil zmerni padec glede na razmere, le 6,1%, in napredoval s tržnim deležem iz 21,6% na 25,1%.

Na tretjem mestu je Dell s padcem prodaje 12,7% in deležem 10,8%, četrti je Asus (-22,9%).

Kako težko so razmere na trgu priča podatek, da je Apple kljub neverjetnemu razcvetu povpraševanja po celem svetu zabeležil komaj 0,5% rast, vendar ja padec drugih prispeval, da je njihov tržni delež zrasel iz 5,6 na 7%.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji