Objavljeno: 17.4.2009

Veliki preizkus večopravilnih laserskih tiskalnikov

Pri brizgalnih tiskalnikih so večnamenske naprave že zavzele zelo velik tržni delež, pri laserskih sorodnikih pa bistveno manjšega. Razlog je seveda cena teh naprav, ki je kljub praktičnosti ter nizkih stroškov vzdrževanja še vedno kar visoka. Pa se je trg teh naprav v zadnjem letu kaj spremenil?

Laserski tiskalniki so za večino uporabnikov med manj zanimivimi napravami računalništva in elektronike. To je povsem razumljivo, saj gre za povsem delovne naprave, ki jih zares opazimo šele takrat, ko je z njimi kaj narobe. Pri teh tiskalnikih so v ospredju predvsem stroški lastništva, od prvotne cene tiskalnika do stroškov potrošniškega materiala. Sem štejemo seveda ceno črnila in barvila, pri zmogljivejših tiskalnikih pa še ceno valja (če se menja neodvisno od črnila).

Ravno zaradi razmeroma nizkih stroškov tiska so laserski tiskalniki že dolgo stalni spremljevalci najrazličnejših pisarniških okolij. Cena posameznega natisnjenega lista je brez težav tudi do desetkrat nižja kot pri primerljivem brizgalnem modelu. Slednji imajo večinoma tudi krajšo življenjsko dobo oziroma manjše število priporočenih natisnjenih listov na mesec. Ta podatek nam da dobro predstavo o namembnosti tiskalnika - najzmogljivejši na tokratnem preizkusu ponuja 35 tisoč strani na mesec, to pa je vseeno manj, kot zmorejo najzmogljivejši samostojni laserski tiskalniki. Seveda lahko te nazivne številke prekoračimo, a se s tem skrajša življenjska doba in poveča možnost za napake na napravi.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/laserske-trozivke/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji